Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει μέσω ανακοίνωσής του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ενεργοποίηση του Αττίλα 47 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι θα ανοίξει μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Διαβάστε ακόμη: Κυπριακό: Από τη Διάσκεψη της Γενεύης το 1974 ως το ναυάγιο της Πενταμερούς – Πέντε κομβικοί σταθμοί

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» την εξαγγελία Ερντογάν που «αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή». 

Το ΥΠΕΞ τονίζει την ανάγκη «διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων» και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:  

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

 

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

 

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

 

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί.

Η ανακοίνωση Ερντογάν - Τατάρ 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν πως η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτική και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει, υπό τον όρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. 

Σε μια εμπρηστική ομιλία του νωρίτερα -παρουσία και του Ερσιν Τατάρ- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν έκανε λόγο για εχθρούς των Τουρκοκυπρίων στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Κυριάκο Μητσοτακη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν». Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ευρωπαικη Ένωση λέγοντας ότι «Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την θεωρία του για δυο κράτη στην Κύπρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA