Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο διπλωματικός πυρετός που έχει προκαλέσει η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να εξαγγείλει άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποδεικνύει πως η Άγκυρα μπορεί να οδηγηθεί σε αναδίπλωση, αφού μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις. Τα όσα εξήγγειλε ο Ερντογάν και η λύση που προωθεί για δυο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο ερμηνεύονται ως μια προσπάθεια επιθετικής αλλαγής του πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από το 1974 οι ΗΠΑ ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Κύπρου. 

Διαβάστε ακόμη: Η Τουρκία προ των ευθυνών της για τα Βαρώσια- Αθήνα και Λευκωσία φέρνουν το θέμα στις Βρυξέλλες

Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας πυροδότησαν οι στοχεύσεις της Αγκυρας για τα Βαρώσια. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη επανεπιβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον απορρίπτει τη λύση της διχοτόμησης «υπενθυμίζοντας» παράλληλα τις κυρώσεις για τους S-400 και προειδοποιώντας, πιθανώς, με νέες. Κλιμακώνοντας την αμερικανική πίεση κατά της Αγκυρας, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ καταδίκασε τις ανακοινώσεις των τουρκοκυπριακών αρχών για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Συντονισμός Λευκωσίας - Αθήνας για Σύγκληση του ΣΕΥ 

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως η Λευκωσία θα αναζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβολίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια, με την ενεργό στήριξη της Αθήνας. Λευκωσία και Αθήνα, που βρίσκονται σε διπλωματικό «πυρετό» για την καταδίκη των παρανομιών της Άγκυρας, θα λάβουν τις αποφάσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ, δεν αποκλείεται η έκτακτη συνεδρίαση να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Ο απόλυτος συντονισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Λευκωσία. «Διαρκής συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσιών και των προσπαθειών της Άγκυρας για δημιουργία νέων τετελεσμένων μετά και τις πρόσφατες απαράδεκτες τουρκικές διακηρύξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζω στην Κύπρο τον Νίκο Δένδια», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1417883300534919175?ref_src=twsrc^tfw

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι συζήτησαν εκτενώς για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας. «Από κει και πέρα, σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε και στον ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα», σημείωσε. «Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε, νομίζουμε, ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προβεί σε ενημέρωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για τις νέες εξελίξεις, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας ως απαράδεκτες.

Την ερχόμενη Πέμπτη μάλιστα αναμένεται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA