Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο σχέδιο ανοίγματος των Βαρωσίων προχωρά βήμα βήμα η Τουρκία, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να ανακοινώνει χθες το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης περιοχής, δείχνοντας επιδεικτικά ότι αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις. Ο Τατάρ επισκέφθηκε χθες την παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο, φωτογραφήθηκε εκεί και έκανε γνωστό ότι την ανοίγει για τα μπάνια του λαού, παρόλο που μέχρι προχθές ήταν μια στρατιωτική ζώνη.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στα τουρκικά ΜΜΕ απόφαση του Ερντογάν για μερικό άνοιγμα της περιοχής. Χαρακτηριστικά, η αντιπολιτευτική εφημερίδα CumHuriyet αναφέρει ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό λάθος του Ερντογάν, καθώς επιμένει στην πολιτική να εγκαταστήσει το πολιτικό Ισλάμ στο νησί, αγνοεί την αντιπολίτευση των Τουρκοκυπρίων και δημιουργεί διχόνοια ανάμεσά τους. 

Αθήνα και Λευκωσία έχουν πάντως κινητοποιηθεί προσπαθώντας να συντονίσουν τις αντιδράσεις απέναντι στην Τουρκία. Μετά το ταξίδι του σε Λευκωσία και Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες χθες τόσο  με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ όσο και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας που ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ. Αθήνα και Λευκωσία θα ζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας. 

Αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει δυσαρέσκεια για τα όσα έχει κάνει ο Ερντογάν (η Καγκελάριος Μέρκελ μίλησε χθες για “οπισθοχώρηση”, ενώ και οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα την πολιτική του Τούρκου Προέδρου. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ίσως έκανε ένα στρατηγικό λάθος, υπερεκτιμώντας ίσως τις δυνατότητές του, μην υπολογίζοντας τις αντιδράσεις ΗΠΑ, Ρωσίας αλλά και ΕΕ. 

Στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε ζητηθεί εντονότερη λεκτική διατύπωση σε σχέση με όσα είχε προτείνει στο σχέδιο ψηφίσματος η Βρετανία, τη στιγμή που τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν την καταδίκη τους για τις τουρκικές προκλήσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA