Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πλέγμα ασφαλείας που απλώνει η κυβέρνηση για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και παράλληλα, περιορίζονται οι δραστηριότητες για όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται κόντρα στον κορονοϊό. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι είναι πιθανό από τον Σεπτέμβρη να ληφθούν μέτρα για την προστασία και του λιανεμπορίου, καθώς οι κλειστοί χώροι θα είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για υπερμετάδοση του ιού. Ετσι λοιπόν, μετά την εστίαση και την διασκέδαση, το λιανεμπόριο ενδέχεται να γίνει το επόμενο... πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης. 

«Ημασταν διστακτικοί και είμαστε διστακτικοί, κανένας δεν θέλει να επιβάλει κανενός είδους υποχρεωτικότητα σε κανέναν». Εντούτοις, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η πορεία της πανδημίας «δεν άφησε περιθώριο να δείχνουμε υπομονή για τους συγκεκριμένους κλάδους», όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο. «Έπρεπε να συμβεί αυτό» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλειά του. Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε σ' αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους πχ. καταστήματα λιανεμπορίου αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο.

Πιθανή η επανεμφάνιση του click away

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να μελετά την επαναφορά του click away για τους ανεμβολίαστους, θέλοντας να φέρει το μοντέλο της εστίασης και στο λιανεμπόριο. Ιδιοκτήτης καταστήματος, μιλώντας στο OPEN, εξηγεί πως αν ισχύσει το click away για ανεμβολίαστους, αυτό σημαίνει πως οι καταστηματάρχες ή οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάθονται στην πόρτα και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, φτάνοντας ίσως σε σημείο να τσακωθούν και με τους πελάτες, τονίζοντας ότι η επιτάυχνση της εκστρατείας του εμβολιασμού είναι απαραίτητη. «Θα πέσει ο τζίρος», αναφέρει άλλος καταστηματάρχης. Το ποσοστό ανεμβολίαστων βρίσκεται κάτω από το 50%, δηλαδή 1 στους 2 καταναλωτές είναι ανεμβολίαστοι. Επομένως, θα δυσκολεύονται να πραγματοποιούν αγορές και ίσως υπάρξει μεγάλη πτώση του τζίρου, όπως συνέβη και με το lockdown.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι λόγω της αύξησης του τουρισμού, αναμένεται και αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο. «Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή, αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε να τον περιορίσουμε» ξεκαθάρισε. «Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο» επισήμανε.

Πιθανά τα μέτρα και σε άλλα νησιά πλην Μυκόνου

«Έγινε σαφές στη Μύκονο ότι αυτή η ιστορία με τα πάρτι δεν μπορεί να συνεχιστεί» σχολίασε ο υπουργός. Για το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα και σε αλλά νησιά, όπως στην Κρήτη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος είναι κράτος» και αν θα χρειαστεί θα πάρει μέτρα και θα τα επιβάλει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA