Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκτενές θέμα στον βρετανικό Guardian έγινε η πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να ορίσει την πρώτη επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στον Δήμο Αθηναίων, κίνηση που αποτελεί την πρώτη στην Ευρώπη και μόλις την δεύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την πόλη Ντέιντ στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλης Σπανούλης και Κώστας Μπακογιάννης: Εκαναν διαγωνισμό... παιδιών

Επικεφαλής τοποθετήθηκε η κ. Ελένη Μυριβήλη, με τα καθήκοντά της να είναι να βρει τρόπους για να δροσίσει την πόλη μέσω φύτευσης δέντρων και φυτών και καλλιέργειας χώρων πρασίνου για σκιά.

Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε ένα από τα πιο καυτά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τα ρεκόρ θερμότητας να πέφτουν σε πολλές περιοχές, την ίδια στιγμή που οι πλημμύρες έχουν περάσει από τη Γερμανία και το Βέλγιο, η παροχή «δροσερών διαδρομών» μέσω περιοχών όπου η πυκνότητα των κτιρίων δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα θα είναι επίσης προτεραιότητα για την Αθήνα. «Η πόλη χρησιμοποιεί ήδη μια εφαρμογή smartphone για να προειδοποιήσει τους κατοίκους και τους τουρίστες για τον καιρό και να παρέχει συμβουλές για θερμότητα», αναφέρει το άρθρο.

«Η υπερθέρμανση είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ανθρώπους στις πόλεις επειδή οι χτισμένες περιοχές και το σκυρόδεμα αποθηκεύουν θερμότητα από τον ήλιο, ενώ η χρήση ενέργειας και η μεταφορά δημιουργούν τη δική τους υπερβολική θερμότητα που προσθέτει στο φυσικό φαινόμενο θέρμανσης και υπάρχει μικρότερο από το φυσικό φαινόμενο ψύξης δέντρα, βλάστηση και νερό», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο τονίζει: «Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από υπερθέρμανση, αν και οι θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη είναι τώρα τόσο ακραίες που ακόμη και υγιείς νέοι διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο. Τουλάχιστον 104.000 θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων στην Ευρώπη προκλήθηκαν από υπερβολική ζέστη το 2018».

Τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Μπακογιάννης τις έκανε, όπως προσθέτει το άρθρο, στη συνέντευξη τύπου του Atlantic Council, στην οποία συμμετείχαν και οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Σεβίλλης, της Γλασκώβης, του Ρότερνταμ κ.α. που επικρότησαν και στηρίζουν την πρωτοβουλία του. Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται ότι «ολοένα και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με κύματα παρατεταμένου καύσωνα και αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» ενώ «το 2020 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία της Ευρώπης, με θερμοκρασίες ρεκόρ» και με την Αθήνα να βιώνει τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα.

«Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δρομολογήσει έργα (ενεργειακή θωράκιση σχολείων, δημοτικών κτιρίων, δεντροφυτεύσεις, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, Λυκαβηττού κ.α.). Παράλληλα, συμμετέχει στα μεγάλα περιβαλλοντικά «φόρα» σε όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Αθήνα γίνεται ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action της Extreme Heat Resilience Alliance, του Ατλαντικού Συμβουλίου», καταλήγει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA