ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/07/2021 08:02

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Φρένο» ως το τέλος Αυγούστου στην επέκταση και σε άλλους εργαζομένους

Η κυβέρνηση παγώνει τις όποιες αποφάσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού τουλάχιστον ως το τέλος Αυγούστου, όταν και θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Φρένο» ως το τέλος Αυγούστου στην επέκταση και σε άλλους εργαζομένους
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Φρένο» ως το τέλος Αυγούστου στην επέκταση και σε άλλους εργαζομένους
Ανάγνωση:

Από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το μεσημέρι επισημοποίησε μια εδώ και μερικές μέρες κυοφορούμενη κυβερνητική απόφαση: η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, δεν θα ζητήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά εντείνει το προσκλητήριο εμβολιασμού, καθώς, όσοι παραμείνουν ανεμβολίαστοι, από το φθινόπωρο θα υποχρεούνται σε εργαστηριακό τεστ με δικά τους έξοδα, σε εβδομαδιαία βάση.

Διαβάστε ακόμη: Απομακρύνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση, παρά το ότι στάθμισε και εισηγήσεις να προχωρήσει, μετά τους υγειονομικούς, σε προαναγγελία υποχρεωτικού εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών, εντούτοις δεν προχώρησε για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, τα παιδιά στις τάξεις δεν υποχρεούνται να είναι εμβολιασμένα, ενώ και ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με έναν ασθενή σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, δε, τα ποσοστά εμβολιασμού προσεγγίζουν το 75% αυτή τη στιγμή και εκτιμάται πως, ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αυτή η τάση μεγέθυνσης της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και η διάθεση να μην επικρατήσει ένα «πολεμικό κλίμα» είναι που κρατούν την κυβέρνηση και δεν πατά το κουμπί του υποχρεωτικού εμβολιασμού πέραν επαγγελμάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα, όμως, θα επαναξιολογηθούν μετά τις 23 Αυγούστου, όταν και όλοι οι κυβερνητικοί επιτελείς θα έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους και θα υπάρχει μια σαφής εικόνα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το τείχος ανοσίας από τον Σεπτέμβριο.

Ήδη, δε, ως προς την εκπαιδευτική κοινότητα είναι στα σκαριά ένα σχέδιο πρόσβασης μόνο εμβολιασμένων φοιτητών στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων από το φθινόπωρο. Μελετώνται, δε, και εναλλακτικές για το πώς θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα φοιτητές που δεν έχουμ εμβολιαστεί, αλλά η κυρίαρχη τάση και μεταξύ των πρυτάνεων είναι να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστημιακά τμήματα πρωτίστως με τους φοιτητές που είναι εμβολιαστικά θωρακισμένοι.

Εφόσον, πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο ικανοποιητική στο τέλος Αυγούστου και με το βλέμμα στο φθινόπωρο και τη μεταφορά δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους, τότε η κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί ξανά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ιδίως για εργαζόμενους σε τομείς αιχμής, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλοι εργαζόμενοι σε κρατικές υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ