Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου της εστίασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι από το Φθινόπωρο και μετά στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στην εστίαση προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά της Δημόσιας Υγείας.

Την ίδια στιγμή ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα αποκλεισμού των πολιτών που δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα τον εμβολιασμό τους από τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματικών κλάδων

Από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το μεσημέρι επισημοποίησε μια εδώ και μερικές μέρες κυοφορούμενη κυβερνητική απόφαση: η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, δεν θα ζητήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά εντείνει το προσκλητήριο εμβολιασμού, καθώς, όσοι παραμείνουν ανεμβολίαστοι, από το φθινόπωρο θα υποχρεούνται σε εργαστηριακό τεστ με δικά τους έξοδα, σε εβδομαδιαία βάση.

Η κυβέρνηση, παρά το ότι στάθμισε και εισηγήσεις να προχωρήσει, μετά τους υγειονομικούς, σε προαναγγελία υποχρεωτικού εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών, εντούτοις δεν προχώρησε για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, τα παιδιά στις τάξεις δεν υποχρεούνται να είναι εμβολιασμένα, ενώ και ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με έναν ασθενή σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, δε, τα ποσοστά εμβολιασμού προσεγγίζουν το 75% αυτή τη στιγμή και εκτιμάται πως, ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτή η τάση μεγέθυνσης της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και η διάθεση να μην επικρατήσει ένα «πολεμικό κλίμα» είναι που κρατούν την κυβέρνηση και δεν πατά το κουμπί του υποχρεωτικού εμβολιασμού πέραν επαγγελμάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας.

Τα δεδομένα, όμως, θα επαναξιολογηθούν μετά τις 23 Αυγούστου, όταν και όλοι οι κυβερνητικοί επιτελείς θα έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους και θα υπάρχει μια σαφής εικόνα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το τείχος ανοσίας από τον Σεπτέμβριο.

Ήδη, δε, ως προς την εκπαιδευτική κοινότητα είναι στα σκαριά ένα σχέδιο πρόσβασης μόνο εμβολιασμένων φοιτητών στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων από το φθινόπωρο. Μελετώνται, δε, και εναλλακτικές για το πώς θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα φοιτητές που δεν έχουμε εμβολιαστεί, αλλά η κυρίαρχη τάση και μεταξύ των πρυτάνεων είναι να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστημιακά τμήματα πρωτίστως με τους φοιτητές που είναι εμβολιαστικά θωρακισμένοι.

Εφόσον, πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο ικανοποιητική στο τέλος Αυγούστου και με το βλέμμα στο φθινόπωρο και τη μεταφορά δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους, τότε η κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί ξανά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ιδίως για εργαζόμενους σε τομείς αιχμής, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλοι εργαζόμενοι σε κρατικές υποδομές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA