Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμπορία ανθρώπων: «Πόλεμο» με το trafficking ανοίγει ο Χρυσοχοΐδης

Η στρατηγική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει 6 στόχους και 7 δράσεις - Με τη μέθοδο «follow the money» θα πορευτεί η Αστυνομία

(Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.)
(Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.)

Με μότο «πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε - για πρώτη φορά δημόσια - το σχέδιο που εκπονήθηκε για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) για την περίοδο 2021 - 2025. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη τόνισε: «Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Χρυσοχοιδης στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εκπονείται δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος και κυρίως αυτών που έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο», παρατήρησε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε και με αριθμούς, σημειώνοντας πως «η Αστυνομία - παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει σε όλα τα επίπεδα η πανδημία -, κατάφερε την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα να εξιχνιάσει 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων: 25 θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκ των οποίων ανήλικα και 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη».


Οι έξι βασικοί στόχοι

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους έξι βασικούς στόχους της στρατηγικής, που είναι:

 1. Ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 2. Η έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης, η προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 3. Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.
 4. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.
 5. Η ενδυνάμωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας.
 6. Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.

Οι σημαντικότερες δράσεις

 • Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας των ανθρώπων.
 • Η ενίσχυση των Ομάδων Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.
 • Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.
 • Η διυπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών.
 • Η ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα.
 • Η αντιμετώπιση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «follow the money».
 • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ειδικών πρωτοκόλλων προστασίας ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων από πιθανή εκμετάλλευση.

Τον συντονισμό των δράσεων αναλαμβάνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου. Από την πλευρά του, ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, σημείωσε πως «η στρατηγική του υπουργείου είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και θα συμβάλλουν και οι ίδιοι με τα μέσα που διαθέτουν ώστε να γίνει πραγματικότητα. Θα στηρίξουν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς και τις ομάδες εργασίας που διαθέτουν.

«Υπάρχει η απερίφραστη πολιτική βούληση για το θέμα αλλά βεβαίως είναι και τεχνικό ζήτημα που απαιτεί εξειδίκευση και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Θα είμαστε δίπλα σας» κατέληξε ο ίδιος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μιχάλης Χρυσοχοΐδης #υπουργείο Προστασίας του Πολίτη #Έγκλημα #αστυνομία