Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως υλοποίηση του «αυτονόητου» για την επιστροφή το Σεπτέμβριο σχολείο και με πλήρη ασφάλεια για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπερασπίστηκε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την τροπολογία με την οποία προωθείται η απαγόρευση εισόδου στην τάξη και βαριές «καμπάνες» σε εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης και τους ανεμβολίαστους που δεν θα επιδείξουν αρνητικό μοριακό ή ράπιντ τεστ.

Κάνουμε το αυτονόητο για την ασφάλεια όλων

Αποκρούοντας τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως: «όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, διά ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η τροπολογία προβλέπει το αυτονόητο. Δηλαδή, πλαίσιο ασφαλούς επιστροφής στα σχολεία, για την εκπαιδευτική κοινότητα».

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Επικριτικά αντιμετώπισαν την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, που εστίασαν σε άλλες ενέργειες που όπως υποστήριξαν δεν έκανε η κυβέρνηση και στο γεγονός ότι το κόστος της διενέργειας των τεστ θα το επωμιστούν οι ίδιοι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί.  

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε τη συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων των εκπαιδευτικών, ώστε όπως είπε να μην υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους για το δίχτυ ασφαλείας στα σχολεία. Υποστήριξε, δε, ότι σε κόστος και αποκλεισμό υποχρεώνονται και οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέμα υγείας και οδηγίες από τον γιατρό τους να μην εμβολιαστούν. Κατηγόρησε επίσης την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πανδημία όπως η προτεραιότητα στη διαδικασία εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και η ιχνηλάτηση των εκπαιδευτικών, ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.  «Σ’  αυτούς τους εκπαιδευτικούς πάτε να φορτώσετε και το κόστος των πανάκριβων μοριακών τεστ; Γιατί είναι γνωστό ότι κολλάνε και οι εμβολιασμένοι. Νομίζω το ξέρετε καλά», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Αιχμηρός ήταν και ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση, κατηγορώντας την κ. Κεραμέως ότι νομοθετεί «τιμωρητικά» και καλώντας τη να διευκρινίσει, γιατί στην τροπολογία συμπεριέλαβε και διάταξη που προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας μπορεί να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης. «Θα τους μαστιγώνετε», διερωτήθηκε καυστικά.

Κεραμέως: Εκπέμπουμε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού 

Η Υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75%, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν είναι αρκετό και επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εκπαιδευτικοί - όπως είχαν ζητήσει - ήταν η πρώτη ομάδα που είχε δικαίωμα σε δωρεάν τεστ, προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό, πήγαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τεστ, ενώ υλοποιείται και το αίτημα για την εγκατάσταση εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια.

Απαντώντας, δε, στην κριτική για τις τρίμηνες συμβάσεις η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι προβλέπεται ένα πλαίσιο πολύ πιο γρήγορων προσλήψεων σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει. Η διαδικασία θα προχωρήσει από πίνακες που ήδη έχουν καταρτιστεί, ώστε με γρήγορες διαδικασίες να αναπληρώνονται τυχόν κενά, είπε.

«Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Πάμε να εκπέμψουμε ένα ξεκάθαρο σήμα υπέρ του εμβολιασμού. Πράγματι, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι υψηλό. Στην εκπαίδευση όμως αν νοσήσει ένας εκπαιδευτικός τότε δεν παρέχεται η υπηρεσία και παρότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό, μιλάμε και για ένα ποσοστό που αν νοσήσει θα δημιουργήσει προβλήματα. Γι' αυτόν τον λόγο προβλέπουμε διαδικασία για ταχύτερες προσλήψεις, ώστε να αντικατασταθεί όποιος νοσήσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς για έναν χρόνο, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει η ανάγκη κάλυψης; Αυτό ζητάει; Άρα να πληρώνουμε δύο ανθρώπους για μία θέση; Εμείς λέμε ότι είναι σημαντικό να καλύπτεται η ανάγκη για κάποιον που θα πάρει αναρρωτική. Προτείνουμε τρίμηνες συμβάσεις, που δύνανται να ανανεώνονται, ανάλογα με τις ανάγκες», ανέφερε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA