Μενού
  • Α-
  • Α+

Το χθεσινό επεισόδιο που ήθελε ένα 43χρονο Τούρκο κοντά στην περιοχή την Ανδριανούπολης να πέφτει νεκρός από ελληνικά πυρά απαντήθηκε άμεσα από την ελληνική πλευρά χωρίς η Άγκυρα να δίνει συνέχεια στην προβοκάτσια. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για θάνατο Τούρκου πολίτη στον Έβρο από πυρά προερχόμενα από την ελληνική πλευρά, με την Αθήνα να απαντά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που σημείωνε χαρακτηριστικά πως «η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο».

Η ελληνική πλευρά μάλιστα ζήτησε από την Τουρκία να φυλάει τα σύνορά της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και η Ελληνική Αστυνομία σημειώθηκε πως «δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο περιστατικό στον Έβρο», ενώ η Τουρκική πλευρά δεν επανήλθε στο περιστατικό. 

Μηνύματα Δένδια στην Τουρκία

Με το κλίμα στο Αιγαίο να παραμένει ήρεμο στη διάρκεια του 2021 η Αθήνα δηλώνει έτοιμη για την συνέχιση των διερευνητικών επαφών και αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 63ο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας (Πρώτο Θέμα) που δηλώνει πως η Ελληνική πλευρά αναμένει την πρόσκληση της Τουρκικής για την συνέχιση των άτυπων επαφών. Ο κ. Δένδιας κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα και να εγκαταλείψει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» στον απόηχο των παράνομων εξαγγελιών του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ο ίδιος αναμένει πρόσκληση από τις ΗΠΑ για επίσκεψη την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται και η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. 

Στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες για το Κυπριακό 

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ. Η κ. Γκάρμπερ είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την οποία δήλωσε πως, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA