Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία

Για αβάσιμες αιτιάσεις και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία κατηγορεί το ελληνικό ΥΠΕΞ την Τουρκία, που ανέφερε ότι κλείνουν σχολεία στη Θράκη

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Πηγή: Eurokinissi)
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Πηγή: Eurokinissi)

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» αναφέρει το ΥΠΕΞ σχετικά με τις αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Ελλάδα κλείνει μειονοτικά σχολεία στη Θράκη. Μάλιστα, στο πλαίσιο των γνωστών προσκλήσεων, η Τουρκία μιλάει για «τουρκική μειονότητα».

«Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις. Η Ελληνική πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάνης ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3. Αναφορικά με όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι, ως γνωστό, κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού 9 μαθητών. Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσαν τα δημόσια σχολεία, ενώ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης και, φυσικά, στον ειδικό χαρακτήρα των σχολείων αυτών» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν εισάγουν διάκριση εις βάρος των μειονοτικών σχολείων αλλά αντίθετα εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος τους. Η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά την μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί» προσθέτει το ΥΠΕΞ.

Τι ισχυρίστηκε η Τουρκία

Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι κλείνει «12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και έχουν απομείνει 103. Η Άγκυρα χρεώνει στην Αθήνα παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και μιλάει για πολιτικές «καταπίεσης» στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ελληνοτουρκικά #Θράκη #Τουρκία #Υπουργείο Εξωτερικών

Best of Internet