Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα και χθες στις τουρκικές αιτιάσεις περί «κλείσιμο 12 μειονοτικών σχολείων» στη Θράκη. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως μοναδικό κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού εννέα μαθητών, ενώ πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων, γεγονός που όπως λέει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών «αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα».

Μάλιστα η Αθήνα υπενθύμισε χθες πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, την ώρα που η ελληνική έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000, ενώ σημείωσε πως για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο τρία.

Και ο Πούτιν καταδικάζει την πολιτική της Άγκυρας στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή και ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στα Βαρώσια. Ο Ρώσος Πρόεδρος, απαντώντας σε επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη, τόνισε ότι η χώρα του παραμένει συνεπής στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», έγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η Άγκυρα πάντως, εμμένει στην επιθετική ρητορική, με τον Χουλουσί Ακάρ να τα βάζει και πάλι με την Ευρώπη για την στάση της στο Κυπριακό. «Από την Ε.Ε και άλλους διεθνείς παράγοντες επιθυμούμε να βγουν από τη στρατηγική τους τύφλωση, να ανοίξουν τα μάτια τους, να δουν τις πραγματικότητες στο μέτωπο, να μιλήσουν και να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην επίλυση του προβλήματος», σχολίασε ο κ. Ακάρ. Προκλητικός εμφανίστηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετά την συνεδρίαση του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" στα κατεχόμενα, λέγοντας πως «τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν μας δεσμεύουν. Μας δεσμεύουν μόνο τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA