Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές εστίες πυρκαγιάς εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές και να απειλούν κατοικημένες περιοχές στην Αττική. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αγνοούμενοι και δεν έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες, που αν μη τι άλλο, είναι ίσως το μοναδικό ευτυχές γεγονός μέσα σε μια τραγωδία. Όμως η χθεσινή μέρα, με τις 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια και τη σημαντικότερη στους πρόποδες της Πάρνηθας, μας υπενθυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο πως οι σοκαριστικές  θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία δημιουργούν τρομερά επικίνδυνες κλιματολογικές συνθήκες. Και πως η πολιτική προστασία αποκτά πλέον ένα πολύ διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που γνωρίζαμε ή πιστεύαμε τα τελευταία χρόνια.

Τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις φυσικές καταστροφές, τις φονικές πυρκαγιές και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Σε επίπεδο δήμων και γειτονιάς πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι αδύνατο να ξεκινά ένα καλοκαίρι και να μην έχουν καθαριστεί χωράφια και περιοχές ολόκληρες από ξερά χόρτα, κλαδιά και άλλη καύσιμη ύλη.

Δυστυχώς φτάνουμε στο σημείο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν μέρος μιας καθημερινότητας και θα πρέπει να θωρακιστούμε απέναντι σε αυτά. Η δράση για το κλίμα πρέπει να γίνει άμεσα ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας για τα κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση – μαζί με την μετανάστευση, τις τεχνολογικές αλλαγές, την υγειονομική προστασία και την κοινωνική ανισότητα.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αφηρημένη συζήτηση που αφορά κάποιους επιστήμονες που συζητούν για τη στάθμη των ωκεανών. Αλλά μια σύνθετη άσκηση τοπικής, εθνικής και υπερεθνικής πολιτικής που υπερβαίνει κόμματα, κράτη και ιδεολογίες. Ευτυχώς η Ευρώπη δείχνει να το έχει αντιληφθεί – το Green Deal, η συμφωνία για το κλίμα είναι πλέον οδηγός επιβίωσης για την ήπειρο μπροστά στα όσα τρομερά πρόκειται να ακολουθήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA