Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη, σημειώνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία, όπως υποστηρίζει, σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αυτοψία του Reader στα καμένα - Συγκλονιστικές εικόνες ολικής καταστροφής

Επιπλέον, επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται, εικόνα, ωστόσο, που «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», προσθέτει.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η κ. Γεννηματά και συμπληρώνει πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη. Η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι».

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας», τονίζει η κ. Γεννηματά, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θυμίζουν, την ίδια ώρα, την πρότασή τους για την Εθνική Ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία, όπως είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καμίνη και τον γραμματέα του αντίστοιχου τομέα, Π. Καρκατσούλη.

Αλλά, «το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχισθούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση», προσθέτει η κ. Γεννηματά.

Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι η αποκατάσταση «να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή».

«Τέλος, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δήμων και τους εθελοντές που έδωσαν και δίνουν μάχη για να μας προστατεύσουν», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

    Google News

    Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    BEST OF LIQUID MEDIA