Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται και θα βρίσκεται η κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες, ρεαλιστικά ως και τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς η αναμέτρηση με τα πύρινα μέτωπα συνεχίστηκε και χθες μετά την οριοθέτηση της πύρινης λαίλαπας στη Βαρυμπόμπη, με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία, μεταξύ άλλων.

Όπως είχε γράψει το Reader.gr και πριν από μια εβδομάδα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι και οι επόμενες μέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, τόσο λόγω του καύσωνα, όσο και λόγω της ξηρασίας που αυτός προκαλεί σε αρκετές περιοχές της χώρας.  Όπως έλεγε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, ο καύσωνας θα «ξεράνει» τα πάντα, με αποτέλεσμα τα μελτέμια του Αυγούστου να δημιουργούν έναν σοβαρό κίνδυνο για επικίνδυνες πυρκαγιές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε κάθε περιοχή, όπου επικράτησαν ακραίες θερμοκρασίες, οι άνεμοι που θα φυσούν εντονότεροι από το Σαββατοκύριακο και εντεύθεν, ελλοχεύει δυνητικά ο κίνδυνος για ένα πύρινο μέτωπο.

Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, χτύπησε χθες καμπανάκι και για τις επόμενες ημέρες, επισκεπτόμενος το κινητό Συντονιστικό Κέντρο Όλυμπος στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, αλλά και για τις ζημιές που είχαν ήδη γίνει. «Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα μηδενικού εφησυχασμού.

Η εξέλιξη των πραγμάτων, άλλωστε, χθες το απόγευμα οδήγησε τον πρωθυπουργό εκ νέου στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα για τις μεγάλες φωτιές σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία, όπου εστιάζονταν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Γρήγορες αποζημιώσεις στη Βαρυμπόμπη

Την ώρα, πάντως, που είναι σε εξέλιξη η επιχειρησιακή αντιμετώπιση των πολλαπλών πύρινων μετώπων, προχωρούν και οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση της Βαρυμπόμπης. Εξ ου και σήμερα θα λάβει χώρα σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Λιβανίου, του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντοπούλου, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καράγιαννη και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου. Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.   

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με το γνωστό μοντέλο άμεσων αποζημιώσεων, ξεκινώντας από 600 ευρώ κατ’ άτομο και φτάνοντας ως και 6.000 ευρώ για οικοσκευή, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν και άτοκα δάνεια, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA