Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φωτιά: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα - Τι λένε στο Μαξίμου για τους εμπρησμούς

Η διαχείριση των πολλαπλών μετώπων φωτιάς θυμίζει εξίσωση με πολλαπλούς αγνώστους - Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν την εξέλιξη μιας κατάστασης με πολλαπλά μέτωπα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο (Πηγή: Eurokinissi)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο (Πηγή: Eurokinissi)

Μπροστά σε ένα φαινόμενο τέλειας καταιγίδας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια σχεδόν ασύμμετρη κατάσταση, η οποία επιχειρησιακά υπερβαίνει τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Είναι τέτοιες οι συνθήκες, όπως τις περιγράφουν άνθρωποι που έχουν άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ώστε κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, όχι απλά για το αν και πώς θα ελεγχθούν τα βασικά πύρινα μέτωπα, αλλά και πώς θα κινηθεί η φωτιά, η οποία και στην περίπτωση της Αττικής, αλλά και της Εύβοιας, αλλάζει διεύθυνση ανάλογα με τον άνεμο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η κινητοποίηση είναι απόλυτη. Όλοι οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επιστρέψει στην Αττική, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες τρεις φορές στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής για ενημέρωση. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης βρισκόταν ως και τις πρώτες πρωινές ώρες στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες κάνουν βάρδιες με rotation, προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να μην είναι ποτέ άδειο. Πρακτικά, πρόκειται για «πολεμικές» συνθήκες, με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή. Αυτός που έχει αναλάβει το καθήκον της θεσμικής ενημέρωσης είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμπληρώνει σχεδόν μια εβδομάδα «πάνω» από τα πύρινα μέτωπα, τα οποία υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από την Αχαΐα.

Η διαχείριση της κατάστασης, αναμφίβολα, θυμίζει εξίσωση με πολλαπλούς αγνώστους. Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν την εξέλιξη μιας κατάστασης με πολλαπλά μέτωπα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μια πρόβλεψη αυτό να συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα. Η πολυδιάσπαση των μετώπων καθιστά πρακτικά αδύνατη την διάχυση του συνόλου της δύναμης πυρόσβεσης σε ένα μέτωπο ή τη μετακίνηση δυνάμεων από άλλες περιοχές, λόγω της αυξημένης επιφυλακής. Παράλληλα, η ξηρασία και το μικροκλίμα της φωτιάς δημιουργούν ακραίες συνθήκες, με αποτέλεσμα ακόμα και ανώτεροι επιτελείς της Πυροσβεστικής να λένε σχεδόν με…απελπισία ότι οι πύρινες γλώσσες καταπίνουν ακόμα και δέντρα που είχαν βραχεί, μιας και είναι εντελώς ξερά.

Σχέδιο εμπρησμών;

Την ίδια ώρα, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν χτυπήσει καμπανάκια από τις περιπτώσεις συλλήψεων εμπρηστών, αλλά και τις πληροφορίες που περιέρχονται στην Κρατική Ασφάλεια για πολλαπλές απόπειρες ανά τη χώρα. Βεβαίως, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, στις οποίες το Reader απευθύνθηκε δεν κάνουν λόγο για «οργανωμένο σχέδιο», καθώς είναι κάτι που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επ’ ουδενί σε αυτή τη φάση. Κυβερνητική πηγή, όμως, παρατηρούσε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις τεκμηρίωση δια της σύλληψης ότι μια πρώτη εστία ή μια αναζωπύρωση έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι.

Όπως και να έχει, η… μύχια ελπίδα των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι σήμερα οι άνεμοι θα βοηθήσουν κάπως, προκειμένου οι παρεμβάσεις των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να πιάσουν περισσότερο τόπο. Η εκτίμηση ανθρώπου με άμεση γνώση της κατάστασης, πάντως, σε επικοινωνία με το Reader νωρίς το πρωί ήταν ότι η κατάσταση, στα βασικά μέτωπα, παραμένει ίδια. Σήμερα, τουλάχιστον, οι προσπάθειες των εγχώριων δυνάμεων θα ενισχυθούν και με πτητικά μέσα του εξωτερικού, από Γαλλία, Κροατία, Σουηδία και Ελβετία, αλλά και από επίγειες δυνάμεις από αρκετές χώρες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Φωτιά #Αττική #Εύβοια #Κυριάκος Μητσοτάκης

Best of Internet