Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη μέρα από τη φωτιά στην Εύβοια αναμένεται να παρουσιάσει στη σημερινή συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα Πέμπτηη να αναφερθεί αφενός στα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους (που έχουν διεξοδικά αναλυθεί από τους αρμόδιους υπουργούς) αλλά και να αναπτύξει τα σχέδια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος των κατεστραμμένων περιοχών αλλά και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών. Μεγάλη έμφαση αναμένεται όπως είναι φυσικό να δοθεί και στην επιχειρησιακή διαχείριση της πυρκαγιάς, με τον πρωθυπουργό ήδη να έχει εξαρχής ζητήσει συγγνώμη στην τηλεοπτική του δήλωση το βράδυ της Δευτέρας. 

Θα στηρίξει Χαρδαλιά 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηρίξει απόλυτα τόσο τον Νίκο Χαρδαλιά όσο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη διαχείριση της κρίσης. Σχετική αναφορά έκανε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δηλώνοντας πως ο πρωθυπουργός στηρίζει απόλυτα τον κ. Νίκο Χαρδαλιά (στον απόηχο της δήλωσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για το ότι η παραίτησή του είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού). «Όπως γνωρίζετε, ο κ. Χαρδαλιάς δίνει τη μάχη, είπε χθες ότι δεν πυροβολούμε τους μαχητές την ώρα που δίνουν τη μάχη. Ακούω όλη αυτή τη συζήτηση, τα μέτωπα μαίνονται, ο κ. Χαρδαλιάς έχει υπερβάλει εαυτόν. Όλες οι παραιτήσεις, πάντα, όλων των κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θα έμπαινα σ’ αυτή τη συζήτηση τώρα», είπε η κυρία Πελώνη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αναμένεται να επαναλάβει ότι οι απώλειες υπήρξαν μόνο στο πεδίο των μαχητών και όχι των πολιτών. Παράλληλα, αναμένεται να μιλήσει για το σύστημα της πολιτικής προστασίας και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την μέχρι στιγμής εμπειρία αλλά και τον σωτήριο ρόλο που έπαιξε ο αριθμός 112 για την εκκένωση περιοχών και την ασφαλή διέξοδο των κατοίκων από τους οικισμούς που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Το «ευχαριστώ» σε όσους βοήθησαν 

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε χθες για την αρωγή τους μια σειρά ξένων ηγετών, με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τους τρεις ηγέτες για την πολύτιμη αρωγή των χωρών τους προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ουκρανία το Κατάρ και η Ρουμανία έχουν συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης, στέλνοντας συνολικά 340 πυροσβέστες και 24 οχήματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στην άμεση επικοινωνία και ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας για επείγουσα συνδρομή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο Εμίρης του Κατάρ και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA