Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας αντιμετωπίζει ακόμα μία κρίση. Αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη πύρινη απειλή, που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη απώλεια περιουσιών και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Σαφώς και το θέμα εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και με τον απαραίτητο σχεδιασμό να αποφευχθεί η επανάληψή τους στο μέλλον. Κλιματική αλλαγή, πρόληψη, ενίσχυση πολιτικής προστασίας, διαχείριση κρίσεων, επιχειρησιακή επάρκεια, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των πληγεισών περιοχών, άμεση αποζημίωση των πληγέντων, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο προσεχές μέλλον. Μία τέτοια συζήτηση όμως είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα, χωρίς κομματικές παρωπίδες και σκοπιμότητες και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε το χρόνο να την κάνουμε και τότε θα κριθούμε και θα συγκριθούμε όλοι. 

Εκτός από τα ανωτέρω όμως υπάρχει και ένα επιπλέον ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε, γιατί είναι μία βασική παράμετρος για την κρίση που βιώνει αυτή την περίοδο η χώρα μας. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε διαφορετικά σημεία εντός των ίδιων περιοχών, αναμφίβολα προκαλεί πολλά ερωτήματα. Οι μέχρι τώρα συλλήψεις ατόμων για εμπρησμό αλλά και η εύρεση στοιχείων σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανόν να μην αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Άλλωστε, η σύλληψη και στοιχειοθέτηση για τέτοια αδικήματα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Εγείρεται έτσι αναπόφευκτα και το ζήτημα της αντιμετώπισης του αδικήματος του εμπρησμού από τον νομοθέτη, κυρίως ως προς τις προβλεπόμενες ποινές έτσι ώστε να οδηγούν στην αποτροπή τέλεσης τέτοιων εγκληματικών ενεργειών και στον σωφρονισμό των δραστών με σκοπό την αποφυγή επανάληψής τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές του 2019 και παρά τις διαφωνίες τόσο του νομικού κλάδου όσο και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δρομολόγησε μία βεβιασμένη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Ορισμένες διατάξεις μάλιστα προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση. Στελέχη μεγάλων εταιριών κατηγορούμενα για δωροδοκία απέφυγαν την τιμωρία λόγω παραγραφής, πολυϊσοβίτες της 17 Νοέμβρη θα έχουν σύντομα δικαίωμα αποφυλάκισης και στελέχη της Χρυσής Αυγής θα αντιμετωπίσουν μικρότερες ποινές.

Ανάμεσα στις διατάξεις που πρέπει να να συζητήσουμε είναι αναμφίβολα και η διαφορετική αντιμετώπιση του αδικήματος του εμπρησμού δασώνΣτον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών θεωρούνταν απευθείας κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη, χωρίς αναστολή (δηλαδή η ποινή εκτιόταν άμεσα). Εάν από τον εμπρησμό καίγονταν πολλές εκτάσεις, επιβαλλόταν κάθειρξη 5-20 έτη και υπό προϋποθέσεις ,εάν η πράξη γινόταν με σκοπό οφέλους, 10-20 έτη. Επομένως, προ -ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές ήταν για κακούργημα από 5-20 έτη που εκτίονταν χωρίς αναστολή. Σε περίπτωση θανάτου μάλιστα η ποινή ήταν από 10 έτη έως ισόβια.

Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός δασών έγινε πλημμέλημα στη βασική του μορφή με πλαίσιο ποινής 3 έως 5 έτη και με δυνατότητα αναστολής. Προέβλεπε επίσης σύμφωνα με την τροποποίηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν προέκυπτε κίνδυνος σε άνθρωπο ή σκόπευε να έχει όφελος ο εμπρηστής  κάθειρξη έως 10 έτη. Σε ειδικές περιπτώσεις  κάθειρξη από 5-15 έτη και σε περίπτωση  θανάτου κάθειρξη 10-15 έτη. Γενικώς μειώθηκαν όλα τα πλαίσια ποινών. 

Στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο -πριν από τις πρόσφατες πυρκαγιές-εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηροποίηση ποινών και διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας. Μεταξύ αυτών και για τα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα του εμπρησμού, της  έκρηξης, της πλημμύρας κ.λπ..

Η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα του εμπρησμού είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν τα οποία θεωρούμε απαραίτητα για την προστασία του ανθρώπου, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος. Είναι μια ξεκάθαρα πολιτική θέση και σαφής ιδεολογική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι μόνο θεωρητική. Ας συγκριθούμε λοιπόν όλοι για τις θέσεις και τις πράξεις μας πάνω στο πολυδιάστατο και πολύπλευρο  πρόβλημα  που εκδηλώθηκε με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο αυτές τις ημέρες.   

Σαφώς, είναι μόνο μια πλευρά του προβλήματος αλλά σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία, όπως προανέφερα, με νηφαλιότητα να κριθούμε και να συγκριθούμε όλοι για τις ιδέες και τις απόψεις και πάνω από όλα για τις πράξεις μας ως προς όλες τις πλευρές του ζητήματος.

*Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA