Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέα πρόκληση προχωρά η Τουρκία, αφού αποφάσισε να μην κάνει δεκτό στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του Reader, η ελληνική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη προχώρησε σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έτσι ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναμένεται να φύγει από την Τουρκία για Αθήνα στις 19:00

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προς το παρόν παραμένει στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Σε νέα επικοινωνία που είχε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης με την ιστοσελίδα thestival.gr ανέφερε: «Αυτήν τη στιγμή με έχουν ακόμα στο κρατητήριο. Με ενημέρωσαν ότι σε λίγο θα με αφήσουν. Θα με απελάσουν από τη χώρα. Αν προλάβω την πτήση των 19:00 τότε στις 20:30 θα είμαι στην Αθήνα. Δεν φοβάμαι για μένα αλλά ανησυχώ μήπως δεν δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας».

Διάβημα Αθήνας στην Αγκυρα για την παράνομη κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη

Εκτακτη ανακοίνωση έβγαλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την παράνομη κράτηση και απέλαση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Τουρκία ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού και θα δήλωνε παρών στην αυριανή πατριαρχική θεία λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν αφεθεί ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταξύ αυτών είναι και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

https://twitter.com/PanPontian_GR/status/1426141450186764291?ref_src=twsrc^tfw

Persona non grata και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη 

Όπως αναφέρει το pontosnews.gr, στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων για το τουρκικό κράτος βρίσκεται και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Ωστόσο, τον γύρισαν πίσω από τα Ύψαλα (περιοχή της Αδριανούπολης), απαγορεύοντάς του να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε και αυτός προορισμό την Παναγία Σουμελά. Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσους και ποιους Έλληνες πολίτες περιλαμβάνει η λίστα των Τούρκων. Παρά την πανδημία, πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επιτράπηκε να εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος από τότε που ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA