Μενού
  • Α-
  • Α+

Την καθοριστική συμβολή του συστήματος έκτακτης ειδοποίησης «112» στη διαδικασία εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου και τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει αναφορικά με τις διεθνείς πρωτοβουλίες καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, αρχής γενομένης από τη Συνοδο Κορυφής MED9, που φιλοξενείται τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, υπογραμμίζει σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο δίκτυο CNN και τον δημοσιογράφο, Fareed Zakaria, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο «112», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το σύστημα έκτακτης ειδοποίησης "112", λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μάς επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους». Τόνισε, δε, πως η λειτουργία του ενεργοποιήθηκε πλήρως επί των ημερών του, τον Ιανουάριο του 2020, καθώς, όπως υπενθύμισε, αποτελούσε προσωπική του δέσμευση, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019 και ενώ η Ελλάδα είχε βιώσει την τραγωδία στο Μάτι έναν χρόνο νωρίτερα. Από την πλευρά του ο Fareed Zakaria αναγνώρισε πως «ένας από τους λόγους που δεν είχατε σχεδόν ούτε μία απώλεια είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, εξάλλου, να σταθεί και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου σημειώνοντας ότι ξέσπασε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να βρεθεί αντιμέτωπη με τέσσερις πολύ μεγάλες πυρκαγιές την ίδια στιγμή. «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις "megafires" ταυτόχρονα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή»

Υπό τη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές χώρες της Μεσογείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα ελληνικό πρόβλημα», αλλά για ζήτημα που απαιτεί άμεσα δράση από όλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως συνέβη όταν ανακοίνωσε την απόφαση για απολιγνιτοποίηση.

«Η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να "μιλήσουμε" με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA