Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στην Αθήνα υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το πιθανό προσφυγικό κύμα που θα ξεσπάσει μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αλλά και προβληματισμός για τον ρόλο που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει η Τουρκία που θεωρεί πως στη δεδομένη συγκυρία της προσφέρεται η ευκαιρία να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά. Αυτή η αποτίμηση αναμένεται να γίνει στο ΚΥΣΕΑ αλλά και μια αξιολόγηση των πρώτων κινήσεων που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ. Εξυπακούεται πως προτεραιότητα για την Αθήνα αποτελεί ο ασφαλής απεγκλωβισμός των πολιτών όλων των χωρών της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τρεις Αφγανοί υπήκοοι που είχαν συνεργαστεί με το ελληνικό στρατιωτικό κλιμάκιο στο Αφγανιστάν να απεγκλωβιστούν έγκαιρα από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: «Είδα παιδάκια να πίνουν νερό από υπονόμους» - Η ανάρτηση της Μάρως Λεονάρδου για το ταξίδι του 2009

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θέλει να θωρακίσει τα νησιά από ένα ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα που μπορεί να σαρώσει την περιοχή τους επόμενους μήνες και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.Χθες στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις Ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους.

Τόνισε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.

Στην ενημέρωση που έκανε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε πως η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την κατάρρευση του Αφγανικού στρατού μέσα σε λίγες μέρες, τη στιγμή που είχαν δαπανηθεί δισεκατομμύρια για τον εξοπλισμό και την οργάνωσή του, τόνισε πως βασικός στόχος των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να είναι ο ασφαλής απεγκλωβισμός πολιτών της ΕΕ αλλά και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τη Δύση τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν πρόκειται να οδηγήσει σε νέο μεταναστευτικό κύμα – για αυτό και θα εμπλακεί σε συζήτηση με τις χώρες τράνζιτ όπως η Τουρκία.

Δήλωσε επίσης πως οι Ταλιμπαν κέρδισαν τον πόλεμο και πως η Ευρώπη θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις αρχές της χώρας ώστε να προλάβει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, δηλώνοντας πάντως ανησυχία για την τύχη γυναικών και κοριτσιών στη χώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA