Μενού
  • Α-
  • Α+

Έντονη είναι η κινητικότητα στην Αθήνα, με τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν να τίθενται επί τάπητος χθες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με την Αθήνα να αγωνιά για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός νέου προσφυγικού κύματος. Βασική προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για την ασφαλή επιστροφή από την φλεγόμενη χώρα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αποστολές, με την προσοχή να είναι στραμμένη και στον τρόπο αντιμετώπισης ενός νέου Προσφυγικού κύματος.

Το ζήτημα έθεσε η Ελλάδα και στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, στοχεύοντας σε μια ενιαία και συντονισμένη στρατηγική. Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως «ακόμη είναι νωρίς να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εμείς πάντως ως Ελλάδα έχουμε διαμηνύσει ότι δεν δεχόμαστε να είμαστε η πύλη εισόδου για παράνομες ροές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Άλλωστε η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχουν χώρες που βρίσκονται ανατολικά από εμάς και θα μπορούσαν να παρέχουν μια πρώτη προστασία και αυτό για εμάς είναι μια πρώτη βασική θέση».

Ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας απέναντι σε επιδίωξη της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ζήτησε και ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας  την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Μια πρώτη αξιολόγηση των συνεπειών της αλλαγής καθεστώτος στο Αφγανιστάν, έγινε ήδη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό, διμερές και εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Την ίδια ώρα SOS προς την κυβέρνηση για θωράκιση των νησιών για να αποτραπούν μέρες 2015, εξέπεμψε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. «Φοβούμαστε ότι το μεταναστευτικό κύμα, που ξεκινάει τώρα από το Αφγανιστάν, μοιραία θα φτάσει κάποια στιγμή στο Αιγαίο και θα θελήσει να μεταβεί δυτικότερα, όπου βρίσκονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.  Δεν αντέχουμε να ξαναζήσουμε το ίδιο δράμα.  Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθούν ακόμη περισσότερο τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως ενεργοποίησε ήδη τη γνωστή προπαγάνδα ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, μεταδίδοντας εικόνες των πρώτων Αφγανών προσφύγων που όπως υποστηρίζει πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA