Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πρώτη φορά μετά από τις καταστροφικές φωτιές στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν στην ολομέλεια της Βουλής στις 10:30π.μ. Στην ατζέντα βρίσκονται η διαχείριση των πυρκαγιών, η επόμενη ημέρα στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον κορονοϊό όπως και η κλιματική κρίση και οι ενδεχόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: «Μάχη» πολιτικών αρχηγών για φωτιές και πανδημία

Η συζήτηση διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη  με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και το σχέδιο της κυβέρνηση για την ανασυγκρότησή τους και την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα, αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προτάσεις, αποφεύγοντας μία στείρα και ισοπεδωτική κριτική, επισημαίνοντας εκ νέου πως η τακτική των εκκενώσεων έσωσε ανθρώπινες ζωές και ότι η επόμενη ημέρα είναι ευθύνη όλων.

Στο πεδίο του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των νέων κανόνων λειτουργίας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής από τις 13 Σεπτεμβρίου ως απολύτως αναγκαίων και δίκαιων, ενώ θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την εθνική προσπάθεια αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών και να απομονώσει φωνές όπως αυτή του Παύλου Πολάκη, τον οποίο η ΝΔ κατηγόρησε για «αντιεμβολιαστικό κρεσέντο» με αφορμή νέα ανάρτησή του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Βουλή: Η στάση των πολιτικών αρχηγών

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται βέβαιο ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών θα επιμείνει στη σκληρή κριτική περί ανικανότητας και «ξεχαρβαλωμένου» επιτελικού κράτους, καλώντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποια ήταν τα λάθη και ποιοι οι υπεύθυνοι για τα χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, καταθέτοντας, ωστόσο, παράλληλα την πρόταση 7 σημείων του κόμματός του για τη βελτίωση της πρόληψης και της καταστολής με πυρήνα ένα μεγάλο μέρος της λεγόμενης Επιτροπής Γκολντάμερ.

Με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών, αναμένεται να εμφανιστεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η ίδια άλλωστε έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, ζητώντας από την πρώτη στιγμή την «καρατόμηση» των κυρίων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά. Παρά ταύτα η ίδια θα επιμείνει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επόμενη μέρα και τον έλεγχό του σχεδίου διακομματικά από τη Βουλή, καταθέτοντας τη δική της δέσμη προτάσεων για τη διόρθωση αστοχιών και κενών.

Δριμεία κριτική τόσο για το τις πυρκαγιές όσο και για το πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων εμβολιαστών και ανεμβολίαστων αντίστοιχα, αναμένεται να ασκήσουν και οι αρχηγοί του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Το διακύβευμα της συζήτησης πάντως είναι κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις θα κατορθώσουν – παρά τους διαξιφισμούς - να βρουν και σημεία σύγκλισης για την επόμενη μέρα έναντι των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA