Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ανεμβολίαστων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση για να κλείσει κάθε πιθανό «παραθυράκι» αποφυγής της τσιμπίδας του ελέγχου και της επιβολής του διοικητικού μέτρου της αναστολής εργασίας στους αρνητές του εμβολιασμού στο Δημόσιο. Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του προς όλες τις διευθύνσεις προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα το υπουργείο Εσωτερικών δίνει οδηγίες σχετικά με την υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Ορισμός υπαλλήλων ως υπόχρεων εμβολιασμού 

Καταρχήν, όλες οι διευθύνσεις προσωπικού θα πρέπει να ορίσουν στο σύστημα τους υπαλλήλους κάθε φορέα, που είναι υπόχρεοι σε εμβολιασμό. Για το σκοπό αυτό καταχωρείται ως υπόχρεο σε εμβολιασμό το σύνολο του προσωπικού του φορέα, για το οποίο προβλέπεται εκ του νόμου η σχετική υποχρέωση, ανεξαρτήτως εάν η υπηρεσία έχει ήδη στη διάθεσή της στοιχεία για τον εμβολιασμό ή την νόσηση κάποιων από τους υπαλλήλους. Συνεπώς, εντός του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα δημιουργείται μητρώο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων εργαζομένων, με τους τελευταίους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναστολή καθηκόντων. 

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ως εξής: 

  1. Μαζικά για όλους τους υπαλλήλους, που είναι απογεγραμμένοι από μία διεύθυνση προσωπικού ή μεμονωμένα για ορισμένους υπαλλήλους (στις περιπτώσεις φορέων, που είναι όλοι οι υπάλληλοι υπόχρεοι, όπως π.χ. σε νοσοκομεία προτείνεται η επιλογή όλης της διεύθυνσης προσωπικού) και 
  2. η διαγραφή ή προσθήκη μεμονωμένων ΑΦΜ μέσω του μεμονωμένου ορισμού (π.χ. για το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προτείνεται η προσθήκη μεμονωμένων υπαλλήλων). 

Πώς θα γίνει η διαδικασία 

Ο πιστοποιημένος διευθυντής λοιπόν, μπορεί να επιλέξει όλη τη διεύθυνση προσωπικού στην επιλογή «Υπόχρεος σε Εμβολιασμό», δηλαδή όλους τους υπαλλήλους που είναι απογεγραμμένοι στη διεύθυνση προσωπικού του ως εξής: Μεταβαίνει στην αρχική σελίδα της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, και στο πλαίσιο «Στοιχεία Διεύθυνσης Προσωπικού» επιλέγει «Ενημέρωση Στοιχείων». Στο κάτω μέρος της οθόνης, που εμφανίζεται υπάρχει το πεδίο «Υποχρέωση Εμβολιασμού Όλου του Προσωπικού» στο οποίο επιλέγει «Ναι» και στην «Ημερομηνία Υποχρέωσης Εμβολιασμού» την ημερομηνία 16-8-2021 ή 1-9-2021, κατά περίπτωση. 

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους αποσπασμένους υπαλλήλους, που δεν εμφανίζονται στο προσωπικό του φορέα, καθώς μέσω του κωδικού «2785282 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ-COVID19: Καταχώρηση Υποχρέωσης», εισέρχονται και αυτοί στο σύστημα των υπόχρεων σε εμβολιασμό

Ολα τα στοιχεία σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού για κάθε υπάλληλο εμφανίζονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα και στην καρτέλα «Ταυτότητα» του κάθε υπαλλήλου στο σημείο «Μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19». Εκεί εμφανίζεται η κατάσταση κάθε υπαλλήλου αναφορικά με την υποχρέωση εμβολιασμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί, καθώς και ο φορέας που έχει κάνει την καταχώριση. 

Κωδικός 2785282

Σε κάθε περίπτωση, μόνο μέσω του κωδικού, «2785282 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ-COVID19: Καταχώρηση Υποχρέωσης», οι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος μπορεί να αλλάξουν το καθεστώς της υποχρεωτικότητας για κάποιον υπάλληλο εφόσον έχει κατατεθεί η βεβαίωση απαλλαγής από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, που έχει εξετάσει το σχετικό αίτημα του. Εάν η απόφαση της επιτροπής είναι απορριπτική εισάγεται στο σύστημα το πεδίο, «Υπόχρεος σε εμβολιασμό με απόφαση Επιτροπής» και προχωρά κανονικά η προβλεπόμενη διαδικασία της αναστολής εργασίες εφόσον ο υπάλληλος δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του έως τις καταληκτικές ημερομηνίες, που έχουν οριστεί βάσει νόμου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA