Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νέες προκλήσεις Ακάρ από τα σύνορα για Αιγαίο κι εξοπλισμούς - Σκληρή απάντηση της Αθήνας

«Απορρίπτουμε αβάσιμους ισχυρισμούς στο σύνολό τους», ανέφεραν διπλωματικές πηγές ως απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου που κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική συμπεριφορά

Σε άλλη μια προκλητική τοποθέτηση προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου βρέθηκε την Κυριακή. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική συμπεριφορά κι επανάλαβε τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αδριανούπολη, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μαζί με την ηγεσία του τουρκικού στρατού, ο Ακάρ εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας. «Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα πάνε πουθενά με την επεκτατική τους συμπεριφορά και την προβοκατόρικη στάση τους», ανέφερε ο Ακάρ. Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές απέχουν πολύ από το να είναι λογικές και δεν σημαίνουν τίποτα», ενώ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι «κυνηγά άδεια όνειρα».

«Περιμένουμε οι πάντες και ιδιαίτερα η ελληνική ηγεσία να καταλάβει την σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκάτσιες, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική». Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες».

«Με την Ελλάδα, έχουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων και υπάρχουν υποχρεώσεις μας βάσει των συνθηκών. Βασικό θέμα, τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Κάποια νησιά δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. Πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Κι ενώ είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό στις συνθήκες, οι Έλληνες γείτονες μας με ακατανόητο τρόπο κάνουν τα πάντα για να παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα» συνέχισε.

Κατηγόρησε, δε, την Ελλάδα ότι, ενώ 23 νησιά κατονομάζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα, στρατιωτικοποίησε 16 από αυτά. «Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα νησιά γιατί στρατιωτικοποιήθηκαν; Eναντίον ποιου; Σε τι θα ωφελήσει;» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι «η λογική που θέλει τη μείωση των διεθνών υδάτων από το 48% στο 20% και επιθυμεί να ελέγχει το 70% είναι μια εμμονική και επικίνδυνη προσέγγιση. Περιμένουμε από τους Έλληνες αξιωματούχους να το δουν αυτό».

«Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τα νησιά να έχουν χωρικά ύδατα 6 μιλίων και να διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Οι Έλληνες γείτονες μας έχουν τέτοιους ισχυρισμούς κι έτσι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, θέλουν να περιορίσουν την Τουρκία και να την απειλήσουν. Όμως η ιστορία έχει δείξει πως έτσι δεν θα μπορούν να φτάσουν πουθενά» τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι «η ΕΕ και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς κάναμε και κάνουμε αυτό που πρέπει» ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «σπρώχνει πίσω τους πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και σε κάποιες περιπτώσεις τους εγκαταλείπουν στο θάνατο. Αυτό είναι απαράδεκτο. H Eλλάδα πρέπει να επανεξετάσει αυτή την απάνθρωπη στάση και τα μέτρα της για την έλευση 3-5 ανθρώπων. Αυτό είναι παράνομο και ενάντια στην ανθρωπιά».

Τι απαντά η Αθήνα

Με ένα λιτό, αλλά απολύτως ξεκάθαρο σχόλιο απάντησε η Αθήνα στην αναθεωρητική ρητορική του Τούρκου υπουργού Άμυνας σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και τη σύνδεση με την κυριαρχία τους. «Απορρίπτουμε αβάσιμους ισχυρισμούς στο σύνολό τους», ανέφεραν διπλωματικές πηγές στον ΣΚΑΪ ως απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική ρητορική απαντήθηκε και επισήμως στις 3 Αυγούστου από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ με επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην οποία αναφέρεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει τέτοιες αιτιάσεις ως προδήλως αβάσιμες, κακόπιστες και νομικά και ιστορικά εσφαλμένες. Το ίδιο μήνυμα έχει στείλει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμηνύοντας πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Χουλουσί Ακάρ #Ελληνικά Νησιά #Τουρκία #Αιγαίο

Best of Internet