Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες ανασχηματισμό και είναι σαφές πως η αντίστροφη μέτρηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ξεκινήσει. Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις, προκειμένου να καταλήξουν στα πρόσωπα, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν γίνει τα σχετικά τηλέφωνα στους νέους υπουργούς. Η κινητικότητα αυτή προδικάζει ότι πολύ σύντομα, με δεδομένο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, στον ανασχηματισμό. 

Ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στην Αμερική κατέληξε στις αλλαγές στην κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες κινήσεις. Γι' αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, απάντησε, μεταξύ άλλων: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, ο ίδιος παίρνει τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και αυτό θα γίνει μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας». 

Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο ίδιος θα πρέπει να μεταβεί το βράδυ της Τρίτης για τη Σλοβενία, προκειμένου την Τετάρτη να πάρει μέρος σε διεθνές φόρουμ, την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Μαλαισία.  

Ανασχηματισμός: Οι αμετακίνητοι και τα φαβορί να αλλάξουν υπουργείο

Ο ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reader.gr. Το θέμα, πάντως, είναι πότε θα ανακοινωθούν τα νέα ονόματα, καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι φορτωμένο με ταξίδια σε εξωτερικό και εσωτερικό. Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, είναι δρομολογημένο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, δείχνει ότι είναι πιθανό να έχει ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Την όποια απόφαση, πάντως, έχει λάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, για το πότε θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση. 

Η ονοματολογία, πάντως, έχει φουντώσει για τα καλά και θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης προβεί σε αλλαγές, τότε δεν θα πρόκειται απλώς για σημειακές παρεμβάσεις, αλλά ευρύτερες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές. Εξαιρετικά δυσχερής θεωρείται, για παράδειγμα, η θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τη θέση του ακούγεται ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είναι άκρως πιθανό να μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας. Σε σενάριο «μετακόμισης» εμπλέκεται και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, εφόσον μετακομίσει από την Πολιτική Προστασία, θα μπορούσε να βρεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, με έμφαση την τοπική αυτοδιοίκηση. Βεβαίως, ένα τέτοιο σενάριο επιφέρει αλλαγές και στο Εσωτερικών και μένει να φανεί, αν ο Μάκης Βορίδης θα μείνει αμετακίνητος ή θα βρεθεί σε ένα άλλο, εξίσου κομβικό πόστο. Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Βορίδης είναι εκ των εισηγητών ενός σημαντικού νομοσχεδίου στο υπουργικό της Τρίτης.

Ανοιχτό είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο Μαξίμου υπάρχει παγίως καλή άποψη για τον υπουργό, ο οποίος, όμως, μπορεί να κληθεί να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο με σημασία και αναπτυξιακό πρόσημο. Επίσης, μένει να φανεί, αν τελικά θα προχωρήσει ο διαχωρισμός του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος να αυτονομηθεί, δεδομένης της προτεραιότητας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, πάντως, παραμένει στο υπουργικό σχήμα, σε κάθε περίπτωση. Τέλος, κανείς δεν «βάζει το χέρι στη φωτιά» για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Αντίθετα, υπάρχει μια σειρά υπουργών που φαίνεται πως μένουν αμετακίνητοι. Αυτοί είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πιθανότατα η Νίκη Κεραμέως και επίσης πιθανώς και ο Κώστας Τσιάρας.

Όσο για τις νέες εισόδους, ο Τάκης Θεοδωρικάκος φλερτάρει με την επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ μένει να φανεί και τι μέλλει γενέσθαι με τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Ακόμα, μπορεί να αξιοποιηθούν και βουλευτές από πληγείσες περιοχές (Εύβοια, Ηλεία κ.ο.κ.), αλλά και ευρύτερα νεότεροι βουλευτές.

Τέλος, ανοιχτή είναι η «υφυπουργοποίηση» γενικών γραμματέων, τόσο προς επιβράβευση όσο και για εκλογικούς λόγους, μιας και κάποιοι θέλουν να είναι υποψήφιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγείας) και ο Γιώργος Καραγιάννης (Υποδομών), ενώ η Σοφία Νικολάου επίσης έχει ακουστεί, αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί και η επιστροφή της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το Προστασίας του Πολίτη, με μετακόμιση της από την Κατεχάκη στη Μεσογείων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA