Μενού
  • Α-
  • Α+

Ρητές διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην επιτρέψει παιχνίδι επιτήδειων στις καμένες εκτάσεις της χώρας, παρείχε στη Βουλή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα παραθυράκι σε κανένα επιτήδειο να κάνει παιχνίδι πάνω στις καμένες εκτάσεις», τόνισε και διαψεύδοντας κατηγορηματικά θεωρίες περί τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα καμένα, σημείωσε: «Δεν γνωρίζει κανείς από εσάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εδώ και χρόνια με το Ν. 998/79 ισχύει η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, και σε βραχώδεις εκτάσεις;».

Ο κ. Αμυράς εξήγησε πως δεν χρειάζεται να γίνει αναδάσωση για να μπει ανεμογεννήτρια. «Το αντίθετο. Όταν καίγεται μια έκταση, λόγω της υποχρέωσης να κηρύσσεται αναδασωτέα και λόγω της επιβάρυνσης της περιβαλλοντικής, είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τον χρόνο θεώρησης και έγκρισης μελετών για ειδικά δασοτεχνικά έργα, όπως τα αντιδιαβρωτικά, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αναδασώσεις.

Κατά τη συζήτηση των ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ίδιος υποστήριξε πως βάζουν τα πρώτα θεμέλια για μια διεισδυτική και σε βάθος προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών τοπίων. Σημείωσε, δε, πως οι πρόσφατες «μέγα-πυρκαγιές» οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που όπως υπογράμμισε αποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα  πολύ νωρίτερα απ’ ότι την περιμέναμε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Η ελληνική πολιτεία δεν έχει άλλον δρόμο από το να προσαρμοστεί στις νέες και ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σε αυτές τις πυρκαγιές, που έχασαν τις περιουσίες τους, το οφείλουμε και σε όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, τα τελευταία χρόνια. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Αμυράς

Η Δασική Υπηρεσία θα είναι πανταχού παρούσα 

Ο Γιώργος Αμυράς επισήμανε πως κάθε δασική έκταση που καταστρέφεται από πυρκαγιά ή άλλη φυσική αιτία θα κηρύσσεται αναδασωτέα μέσα σε 30 ημέρες έναντι των 90 που ίσχυε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι πρώτες αναγκαίες εργασίες για τη συγκράτηση των εδαφών, προβλέπεται να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, όχι σε πολυεθνικές, αλλά σε δασικούς συνεταιρισμούς. Τόνισε, επίσης ότι έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των δασικών συνεταιρισμών στη Βόρεια Εύβοια προκειμένου να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους.

Όπως είπε, τα έργα απόληψης ιστάμενων καμένων δένδρων εκκινούν ήδη σε πολλά σημεία σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες. «Η σχετική διαδικασία για τα καμένα δένδρα μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις γίνονται απλούστερες και αν μέσα σε 20 ημέρες η δασική υπηρεσία δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του ιδιώτη να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα από τον χώρο του, τότε θεωρείται ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή της και ο ιδιώτης μπορεί να προχωρήσει», είπε ο Γιώργος Αμυράς και ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί άμεσα και εγκύκλιος προκειμένου να διευκολύνονται οι ιδιώτες που θέλουν να κλαδέψουν τα δένδρα τους.

Αναφορικά με το θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι η δασική υπηρεσία θα είναι «πανταχού παρούσα» σε κάθε βήμα του αναδόχου που θα πληρώνει τις μελέτες, θα πληρώνει τα αντιδιαβρωτικά έργα, μετά από άδεια του δασαρχείου. Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να υποτιμούν τους ειδικούς επιστήμονες των δασαρχείων, διότι είναι εκείνοι που θα υποδείξουν που είναι δυνατή η φυσική αναγέννηση και που απαιτείται τεχνητή αναδάσωση.

Σχετικά με το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων που χρηματοδοτείται με 200 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Αμυράς επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός φύτευσης 20 εκατομμυρίων δένδρων, χαρακτηρίζοντας πολύτιμο εργαλείο τους δασικούς χάρτες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA