Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια ιστορία πολιτικής κόντρας και τρέλας σημάδεψε τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με την παρολίγον υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη. Το πρωί της Τρίτης όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε τη δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με υπουργό τον Βαγγέλη Αποστολάκη κανείς δεν γνώριζε το θρίλερ που θα εξελισσόταν με εκατέρωθεν βολές από τη Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα. 

Διαβάστε ακόμη: Βαγγέλης Αποστολάκης: Πώς ο «άνθρωπος της βαριάς ευθύνης» το 2019 έγινε «κατώτερος των περιστάσεων» μετά τον ανασχηματισμό

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, λίγο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και συγκεκριμένα στις 10:45 ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και ενημέρωσε τον Μιχάλη Καλογήρου ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υπουργός Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 10:37 ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε καλέσει τον συνεργάτη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Οθωνα. Αφού δεν κατάφερε να τον βρει στο τηλέφωνο, πέντε λεπτά πριν τον ανασχηματισμό ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Φώφη Γεννηματά και της γνωστοποίησε την απόφασή του να υπουργοποιήσει τον Βαγγέλη Αποστολάκη. 

Η ανακοίνωση του ονόματος του Βαγγέλη Αποστολάκη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε «παγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριζε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη διαβεβαίωση από τον ναύαρχο πως δεν θα αποδεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη αν αυτή δεν είχε συναίνεση από το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βαγγέλη Αποστολάκη αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν άμεση: «Ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας... Αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με την πρόφαση της δήθεν συναίνεσης», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανακοίνωση με «καρφιά» τόσο για τον ναύαρχο όσο και για την κυβέρνηση. Και αυτή η ανακοίνωση έπαιξε τον ρόλο της για την απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην δεχθεί τελικά την υπουργοποίησή του, καθώς το τελεσίγραφο Τσίπρα στον Αποστολάκη και το μήνυμα για «αποστασία» τον έκανε να αναθεωρήσει την απόφασή του να υπουργοποιηθεί.

Αποστολάκης σε Μητσοτάκη: «Θα τα δώσω όλα πρόεδρε» - Το παζάρι για το υπουργείο 

Οπως αποκάλυψε νωρίτερα την Τρίτη το Reader, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επικοινωνία του με τον κ. Αποστολάκη, του πρότεινε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά εκείνος ζήτησε να γίνει υπουργός, ένα αίτημα που έγινε δεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σάββατο, 28 Αυγούστου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν, μάλιστα, ότι ο κ. Αποστολάκης έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης. Αναφέρουν επίσης ότι στη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη το βράδυ της Δευτέρας, όταν του ανακοινώθηκε ότι υπουργοποιείται, συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του υπουργείου, υπήρχε σύμπνοια και μεταφέρουν μια χαρακτηριστική φράση του Βαγγέλη Αποστολάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «θα τα δώσω όλα πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την τιμή».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αποστολάκης μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, δεχόταν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και ευχαριστούσε τους συνομιλητές του ενώ είχε δώσει τα στοιχεία του καθώς και της συζύγου του στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία στις 16.00. Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία «ήταν καλή». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά διότι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιλογής Αποστολάκη ήταν η συναίνεση. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το πραγματικό πολιτικό ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε τη συναίνεση, απαντώντας ο ίδιος «γιατί ήταν κάτι που θα τον ακύρωνε υπαρξιακά».

Βαγγέλης Αποστολάκης: Το παρασκήνιο, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Η υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη, δεν ήταν κάτι απλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από υπουργός της κυβέρνησης μαζί με την στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συνέθεταν την «τετράδα» που συμβουλευόταν ο Αλέξης Τσίπρας για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο Βαγγέλης Αποστολάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που δέχθηκε να υπουργοποιηθεί εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» και του μίλησε για αποστασία. Φεύγοντας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, η Κουμουνδούρου άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στον κ. Αποστολάκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικά γύρω στις 13.30 τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση και ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τον παγιδεύσει λέγοντάς του ότι θα είναι υπουργός κοινής αποδοχής.

Πάντως, ο Βαγγέλης Αποστολάκης με ανακοίνωσή του αρνήθηκε την υπουργοποίηση, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση» και τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντάς του ότι «με παγίδευσαν», σύμφωνα με αυτά που διαρρέει η Κουμουνδούρου. 

Μετά το πισωγύρισμα του Αποστολάκη ακολούθησε «βροχή» ανακοινώσεων με τη Νέα Δημοκρατία να τον αποκαλεί «δειλό και κατώτερο των περιστάσεων» και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «παγίδες» που έστησε η κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το «όχι» του Αποστολάκη «τίναξε στον αέρα» τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Τα επόμενα βήματα μετά το «όχι» του Βαγγέλη Αποστολάκη

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό και το πισωγύρισμα του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω στο να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα αναλάβει το αυτόνομο υπουργείο που ήθελε. Και γι' αυτό το Μέγαρο Μαξίμου τώρα αναζητεί το πρόσωπο εκείνο που θα πάρει τη θέση που αρνήθηκε - έπειτα από έντονο παρασκήνιο - ο ναύαρχος εν αποστρατεία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένα πρόσωπο ευρύτερης εμβέλειας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο, όπως λένε, είναι απαραίτητο μετά και τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού. Το γιατί ψάχνει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής το δικαιολογεί γιατί οι προκλήσεις του εν λόγω υπουργείου ξεπερνούν τα όρια των κομματικών γραμμών και στόχος είναι να υπάρχει διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο. 

Σε πρώτη φάση, όπως ανακοινώθηκε, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον νεοορκισθέντα υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων (Πυροσβεστική κ.λπ.), τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA