Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από λίγες μέρες, στο τέλος της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του, το οποίο, επί της ουσίας, ήταν η αποδοχή της πρότασης που είχε κάνει στον Χρήστο Στυλιανίδη. Ο πολύπειρος Κύπριος, ο άνθρωπος που έτρεξε τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ στην Κομισιόν Γιούνκερ, από το 2014 ως το 2019, είχε κάνει δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης, μετά το φιάσκο της υπουργοποίησης για δύο ώρες του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό και θα είναι ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, όπως πρώτο έγραψε το Reader.gr χθες το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη: Τη Δευτέρα στις 11:30 οι ανακοινώσεις για την Πολιτική Προστασία

Ο κ. Στυλιανίδης ήταν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα και αναχώρησε για τις Βρυξέλλες το Σάββατο, προκειμένου να προετοιμάσει την επιστροφή του. Ο ίδιος ήταν εσχάτως άμισθος σύμβουλος υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών. Ο κ. Σχοινάς, πάντως, μάλλον δεν γνώριζε για την πρόταση και την αποδοχή αυτής από τον Κύπριο συνεργάτη του έως και το Σαββατοκύριακο. Αυτή, όμως, είναι μια μικρή λεπτομέρεια, παραπολιτικής φύσεως.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης φθάνει σήμερα στην Αθήνα και θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου για την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή, ενώ θα δρομολογηθεί και η τιμητική πολιτογράφηση του, για να παρακαμφθεί όποιο κώλυμα. Ο δρόμος μπροστά του θα είναι δύσκολος, με δεδομένο ότι θα πρέπει να τα βάλει με ένα καθεστώς συναρμοδιοτήτων, έναν δαιδαλώδη μηχανισμό, αλλά και να κάνει τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα που θα είναι στην αρμοδιότητά του. Ο ίδιος ξέρει από κρίσεις, εξ ου και επελέγη από τον κ. Μητσοτάκη, με τον οποία διατηρεί προσωπική σχέση από την εποχή που ο πρωθυπουργός ήταν πρόεδρος της ΝΔ. Πολλές φορές, άλλωστε, οι δυο τους τα έχουν πει κατ’ ιδίαν, ενώ στην περίπτωση του κ. Στυλιανίδη εκτιμάται ότι είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, διεθνείς παραστάσεις, αλλά και προσήνεια και ικανότητα να ακούει και να μαθαίνει. Παράλληλα, θα είναι αυτός που θα επιβλέψει την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας με όπλο και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνοδοιπόρο στο δύσκολο έργο του ο κ. Στυλιανίδης αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να έχει τον πτέραρχο Βαγγέλη Τουρνά, «μάχιμο» ιπτάμενο, άλλοτε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας την περίοδο Σαμαρά. Ο κ. Τουρνάς έχει χιλιάδες ώρες πτήσεων και γνωρίζει καλά τον πτητικό στόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Χθες ακούστηκε έντονα και το όνομα του πτεράρχου Χρήστου Βαΐτση, επίσης επίτιμου Αρχηγού Αεροπορίας, ο οποίος ήταν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ως τις εκλογές του 2019, αλλά παραμένει επί χρόνια στο Κατάρ, ως σύμβουλος της εκεί Πολεμικής Αεροπορίας.

Καλύπτοντας τα κενά της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες με το κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, θέλει να επανδρώσει τα πόστα στο νέο, αυτόνομο υπουργείο με στελέχη που συνδυάζουν το πολιτικό κριτήριο, την επιχειρησιακή ικανότητα και τη μαχητικότητα που απαιτεί η αποστολή. Το ταμείο, πάντως, θα γίνει στη διαχείριση των επόμενων φυσικών καταστροφών-που δεν είναι απαραίτητο να είναι φωτιές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA