Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής στο νέο, όπως προέκυψε από τον ανασχηματισμό, υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως έχει αναφέρει το Reader.gr από την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον πολύπειρο Κύπριο Χρήστο Στυλιανίδη.

Δίπλα στον κ. Στυλιανίδη αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να βρίσκεται, ως Υφυπουργός, ο πτέραρχος Βαγγέλης Τουρνάς, «μάχιμος» ιπτάμενος, άλλοτε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας την περίοδο Σαμαρά. 

Το παρασκήνιο της επιλογής του

Ο Χρήστος Στυλιανίδης φθάνει σήμερα στην Αθήνα και θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου για την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή, ενώ θα δρομολογηθεί και η τιμητική πολιτογράφηση του, για να παρακαμφθεί όποιο κώλυμα. Ο δρόμος μπροστά του θα είναι δύσκολος, με δεδομένο ότι θα πρέπει να τα βάλει με ένα καθεστώς συναρμοδιοτήτων, έναν δαιδαλώδη μηχανισμό, αλλά και να κάνει τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα που θα είναι στην αρμοδιότητά του.

Ο ίδιος ξέρει από κρίσεις, εξ ου και επελέγη από τον κ. Μητσοτάκη, με τον οποία διατηρεί προσωπική σχέση από την εποχή που ο πρωθυπουργός ήταν πρόεδρος της ΝΔ. Πολλές φορές, άλλωστε, οι δυο τους τα έχουν πει κατ’ ιδίαν, ενώ στην περίπτωση του κ. Στυλιανίδη εκτιμάται ότι είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, διεθνείς παραστάσεις, αλλά και προσήνεια και ικανότητα να ακούει και να μαθαίνει. Παράλληλα, θα είναι αυτός που θα επιβλέψει την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας με όπλο και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο κ. Στυλιανίδης, άμισθος, σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά διετέλεσε Βουλευτής Κύπρου από το 2006 ως και το 2013 ενώ έχει χρηματίσει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις Κληρίδη και Αναστασιάδη. Το 2014 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής ωστόσο παραιτήθηκε έπειτα από τέσσερις μήνες, ώστε να αναλάβει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Στην πολιτική του διαδρομή, συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ και επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

υ 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ και επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA