Μενού
  • Α-
  • Α+

Αύγουστος 2019: Τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, καταφθάνουν στο νησί της Εύβοιας και επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, που καταστρέφει το πυκνό δάσος. Ηταν η πρώτη αποστολή του αποθεματικού στόλου του rescEU, του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που είχε συσταθεί μερικούς μήνες νωρίτερα. Αύγουστος 2021: Πλήθος εναέριων και επίγειων μέσων και 1.000 πυροσβέστες από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παίρνουν μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που αφανίζουν το βόρειο τμήμα της Εύβοιας, την Αττική και την Πελοπόννησο. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη επί ελληνικού εδάφους εκτελώντας την μεγαλύτερη αποστολή πυρόσβεσης, που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα.

Το rescEU αποτελεί μία ευρωπαϊκή κατάκτηση καθώς μέσω μιας δεξαμενής εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης,μπορεί να αποφευχθεί η εξέλιξη μιας φυσικής καταστροφής σε ανθρωπιστική τραγωδία στα κράτη μέλη της Ενωσης. Οι φονικές φωτιές στην Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2017 και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδράμει ουσιαστικά συγκλόνισαν και κινητοποίησαν τις Βρυξέλλες καθώς η Ευρώπη βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μόνο το 2017, 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη. Το οικονομικό κόστος είναι επίσης τεράστιο: ζημίες ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ καταγράφηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 2016. Από το 1980, εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέστησαν απώλειες άνω των 360 δισ. ευρώ λόγω ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Χρήστος Στυλιανίδης εξέλιξαν το επίπεδο Πολιτικής Προστασίας της Ευρώπης

Δύο είναι τα πρόσωπα, που βρίσκονται πίσω από την οικονομική και επιχειρησιακή αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεως. Ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από κοινού με τον τέως Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων και νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη οραματίστηκαν και υλοποίησαν την μετεξέλιξη της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη σε έναν αποτελεσματικό επιχειρησιακό βραχίονα άμεσης επέμβασης. Η εκατόμβη των θυμάτων μία χρονιά αργότερα στο Μάτι ήρθε να επιβεβαιώσει την ανάγκη για ριζική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που εκτός των σοβαρών συνεπειών τους στο περιβάλλον της Ευρώπης και στις εθνικές οικονομίες προκαλούν μαζικές ανθρώπινες απώλειες.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο όταν τα κράτη μέλη μας πλήττονται από φυσικές καταστροφές και χρειάζονται βοήθεια. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν είναι απρόσβλητη από φυσικές καταστροφές, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν πλέον συνήθη κατάσταση. Σε περιπτώσεις καταστροφών, θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει κάτι περισσότερο από τα συλλυπητήριά της. Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος αλληλεγγύης και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ό, τι στο παρελθόν, και ταχύτεροι στην παροχή βοήθειας προς τα κράτη μέλη μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ανέφερε την περίοδο εκείνη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προαναγγέλλοντας τη σύσταση μίας νέας ευρωπαϊκής εφεδρείας ικανοτήτων, η οποία θα περιλάμβανε αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, που μπορούν να ανταποκριθούν σε συμβάντα χημικών, βιολογικών και ραδιενεργών απειλών.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Στυλιανίδης, στον οποίο απένειμε για την προσφορά του το «Μετάλλιο Πολιτικής Προστασίας» το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης τον περασμένο Ιούλιο, επισήμαινε σταθερά ότι οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα και η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις τέτοιων καταστροφών εστιάζοντας στη συμβολή του rescEU ύστερα από την αναβάθμιση του έως τότε μηχανισμού πολιτικής προστασίας της. «Με τον αναβαθμισμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ θα εξασφαλιστούν περισσότερες ικανότητες, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και, πάνω απ ́ όλα, αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες μας. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή λύση σε μια ευρωπαϊκή πρόκληση».

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας μετρά ήδη 20 χρόνια και ενεργοποιείται ύστερα από αίτημα ενός κράτους μέλους όταν η κλίμακα μιας έκτακτης ανάγκης υπερβαίνει τις δυνατότητες του. Η παροχή βοήθειας συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Αναγκών με έδρα τις Βρυξέλλες. Στο Μηχανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία ενώ τα συμμετέχοντα κράτη μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας πόρους και τεχνογνωσία. Από τη θέσπισή του το 2001 έχει ασχοληθεί με περισσότερες από 400 καταστροφές και έχει λάβει πάνω από 250 αιτήματα συνδρομής. Η ενεργοποίησή του αφορά στην αντιμετώπιση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών στηρίζοντας παράλληλα την ετοιμότητα και την πρόληψη όσον αφορά τις καταστροφές.

Εναέριος στόλος πυρόσβεσης έτοιμος να επέμβει άμεσα

Η ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο του rescEU τον Μάρτιο του 2019 άλλαξε την ευρωπαϊκή «δεξαμενή» Πολιτικής Προστασίας, που μέχρι τότε βασιζόταν σε ένα σύστημα εθελοντικής συνδρομής των χωρών, που συμμετέχουν. Τις περιπτώσεις περιορισμένης διαθεσιμότητας όπου δεν υπάρχει εφεδρική παροχή βοήθειας σε κράτη, που πλήττονται από καταστροφές, καλύπτει πλέον το rescEU, καθώς υπάρχει διαθέσιμος ένας ευρωπαϊκός εναέριος στόλος έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα. Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, ο εναέριος στόλος του rescEU αριθμούσε 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, που είχαν ως βάση τους αεροδρόμια της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Σουηδίας. Φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησε ξανά τη διαθεσιμότητα σε κατάσταση αναμονής ενός στόλου πυρόσβεσης του rescEU για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία έθεσαν μαζί 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα στη διάθεση άλλων κρατών μελών της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με αντάλλαγμα την οικονομική συνεισφορά του κόστους εφεδρείας αυτών των δυνατοτήτων.

Την ίδια στιγμή σημαντική ήταν η συνδρομή του rescEU στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μέσω ενός στρατηγικού μηχανισμού αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας υπό την αιγίδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το αποθεματικό επέτρεψε την άμεση παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες και είδη ατομικής προστασίας. Το απόθεμα, που φιλοξενείται σήμερα από 9 κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Ολλανδία), επιτρέπει η ΕΕ να αντιδράσει πιο γρήγορα στις κρίσεις υγείας με περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, μαζί με αναπνευστήρες και άλλο εξοπλισμό να φτάνουν πολύ γρήγορα σε χώρες, που είχαν αυξημένες ανάγκες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA