Μενού
  • Α-
  • Α+

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το lobbying πριν από την αυριανή του ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατά την τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή. Ο Υπουργός Εσωτερικών υιοθέτησε την πρόταση του εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη και των εισηγητών της αντιπολίτευσης, να συμπεριλάβει στη νομοθέτηση του lobbying και τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Αποδέχτηκε επίσης, την υποχρέωση υποβολής της έκθεσης του Μητρώου καταγραφής δραστηριοτήτων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως και την πρόβλεψη περισσότερων πληροφοριών στην ετήσια δήλωση των εκπροσώπων συμφερόντων, καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε θεσμικούς φορείς, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε επιπλέον να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 3 για τον ορισμό του lobbying, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα επεκτείνει το εύρος της δραστηριότητας του και δεν προτίθεται να εντάξει συλλόγους, ΜΚΟ ή συνδικάτα, καθώς κατά τον ίδιο θα δημιουργούσε σύγχυση.

«Άτολμο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει αοριστίες που θα λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην εφαρμογή του.

Τη δυνατότητα πρόσβασης των πάντων για καταγγελίες στο Μητρώο Διαφάνειας και στον ιστότοπο του Κώδικα Δεοντολογίας, ζήτησε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ τη ριζική αντίθεσή του ΚΚΕ εξέφρασε ο Γιάννης Δελής, μιλώντας για «αλισβερίσι» πολιτείας και εκπροσώπων συμφερόντων κάτω από το τραπέζι.

Επιφυλάξεις ως προς την ορθή εφαρμογή του νέου νόμου, εξέφρασε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, ενώ τη διαφωνία του ΜέΡΑ25 με το νομοσχέδιο δήλωσε η Αγγελική Αδαμοπούλου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα ποινικά αδικήματα για τους λομπίστες.

Ως διαφωνίες για το «θεαθήναι» και επικοινωνιακούς λόγους, απέρριψε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 επί της αρχής του νομοσχεδίου ο Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν διαφωνούν στη βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA