Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την προχθεσινή συνάντησή του με την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε χθες την Τυνησία. Ξεκάθαρος στόχος της Αθήνας είναι να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής και στο πλαίσιο αυτό ρόλο παίζει και η ενεργοποίηση της διπλωματίας των εμβολίων, αφού χθες παραδόθηκαν στην Τυνησία 100.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Κάϊς Σαγιέντ που έχει εδώ και μερικούς μήνες αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης περιορίζοντας την ισχύ των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, στις δηλώσεις του, έδειξε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ομαλή επαναλειτουργία των θεσμών στην Τυνησία: «Ελπίζουμε επίσης ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται και θα λάβει μέρος σε ένα διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού της Τυνησίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.  

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει να σηκώνει τους τόνους. Για δεύτερη ημέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θυμήθηκε την Ανατολική Μεσόγειο, το ρόλο της Τουρκίας, την Αίγυπτο, κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές σχέσεις, ενώ ζήτησε και αναθεώρηση του προσφυγικού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεδίωξε να αντιστρέψει την πραγματικότητα για μία ακόμη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις και μιλώντας στο δίκτυο ΝΤV, επέρριψε την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην Αθήνα και την Λευκωσία. «Ο λόγος της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων της "ΤΔΒΚ" και η Ελλάδα που με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις προσπάθησε να μας στριμώξει στις ακτές μας. Καμία συμφωνία και κανένας αγωγός δεν έχει ισχύ αν δεν συμμετέχει η Τουρκία», είπε ο κ. Τσαβούσολγου. 

Στην διπλωματική σκακιέρα, η Ελλάδα ενισχύει την στρατηγική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον ενώ ευχαριστήρια επιστολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Εκτιμώ ειλικρινά τις προσπάθειες σας για την ενίσχυση των διαρκώς αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπω στη συνέχιση και στο μέλλον αυτής της καλής συνεργασίας για την ευόδωσή τους», έγραψε στην επιστολή του. 

Σε Ρουμανία και Μολδαβία ο Δένδιας 

Σήμερα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί σε Ρουμανία και Μολδαβία για συναντήσεις με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών. Θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε. με θέμα «Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη».

Κατόπιν  ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Ρουμανικού Διμερούς  Επιμελητηρίου, με Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κωνστάντζα, καθώς και με τον Βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων  και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων  Ρουμανίας.  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Klaus Werner Iohannis. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA