Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Άγκυρα για τις πρακτικές της σε Κύπρο, Συρία και Λιβύη να αναπτύσσει παράνομα στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ προειδοποίησε πως αυτές οι κινήσεις, όπως και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, θα έχουν επιπτώσεις. Το ηχηρό μήνυμα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ο Νίκος Δένδιας, το έστειλε χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Φωτογραφίζοντας την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αλλαγής των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου ενώ προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις.

«Για να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιούν βία, αναπτύσσουν παράνομα στρατιωτικές δυνάμεις, όπως έκανε η Τουρκία στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν ανθρώπους. Πρέπει να υπογραμμίσουμε στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη και ότι αν δεν αλλάξει πορεία, θα υπάρξουν επιπτώσεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας, από το Βουκουρέστι, εξαπέλυσε βολές και για την στάση της Άγκυρας στο μεταναστευτικό προειδοποιώντας πως η Αθήνα δεν θα δεχτεί νέα εργαλειοποίηση του ζητήματος.

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην Αθήνα και την Λευκωσία. «Ο λόγος της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων της "ΤΔΒΚ" και η Ελλάδα που με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις προσπάθησε να μας στριμώξει στις ακτές μας. Καμία συμφωνία και κανένας αγωγός δεν έχει ισχύ αν δεν συμμετέχει η Τουρκία», είπε ο κ. Τσαβούσολγου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Αιγύπτου με τον δεύτερο γύρο συνομιλιών να ολοκληρώνεται χθες στην Άγκυρα.

Πάϊατ: «Οι αγορές δείχνουν πως δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί ο αγωγός EastMed»

Την αμφιβολία του για το εάν ο αγωγός EastMed μπορεί να κατασκευαστεί εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάϊατ σε ομιλία του σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (CFIR). Ο κ. Πάϊατ σημείωσε πως η κατασκευή του αγωγού δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ούτε με την διπλωματία, εξηγώντας πως εάν ήταν να κατασκευαστεί θα ήταν ο πιο ακριβός αγωγός στην ιστορία. «Αυτή τη στιγμή οι αγορές δείχνουν πως ο αγωγός δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν διευκρινήσει πως θα υποστηρίξουν κάθε απόφαση που θα λάβει η αγορά. Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι το σχήμα συνεργασίας «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) είναι ένα σχήμα που έχει μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ σημείωσε πως και η Άγκυρα θα μπορούσε να ενταχθεί στα σχήματα συνεργασίας, εφόσον η γειτονική χώρα θα σέβεται έμπρακτα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA