Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναρωτιόμουν χθες, λίγο πριν και λίγο μετά την τελετή για τον Μίκη Θεοδωράκη, ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που αποφάσισαν να γιουχάρουν τον Κυριάκο Μητστοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη. Κυρίως, όμως, τι θα είχε να πει ο Μίκης Θεοδωράκης γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αποφάσισαν να εργαλειοποιήσουν ως και την κηδεία του για να κάνουν το κομμάτι τους.

Τι ήταν αυτοί οι άνθρωποι; Αυθόρμητα αγανακτισμένοι πολίτες που τους έπνιξε το δίκιο και γιούχαραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν. Να ήταν οργανωμένοι; Να ήταν στημένοι; Να ήταν κλακαδόροι; Δεν το ξέρω και δεν πρόκειται να γίνει και ΕΔΕ για το ζήτημα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αυτοί οι κανονικοί άνθρωποι που δεν ασχολούνται καθημερινά με τον εμφύλιο στα social media, δεν ασχολούνται καν. Τους ξενίζει, δε, η εικόνα ορισμένων να εκμεταλλεύονται την κηδεία του εθνικού μας Μίκη, του ανθρώπου που με τις μελωδίες του μας σήκωσε πιο ψηλά και έβγαλε την Ελλάδα και την ελληνικότητα από τα στενά γεωγραφικά όρια του εθνικού μας χώρου. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης, με όλες του τις αντιφάσεις και τις αλλαγές πορείας, υπήρξε πάντα ένας άνθρωπος ευγενής και δεκτικός, πράος και ανεκτικός, ακόμα και με όσους τον κυνήγησαν στα σκοτεινά, μετεμφυλιακά χρόνια. Και οι θιασώτες του διχασμού σήμερα δεν τιμούν το όνομά του, όσο και αν ευκαιριακά το επικαλούνται.

Άνθρωποι μικροί, πολύ μικροί, στήθηκαν υπό βροχήν έξω από τη Μητρόπολη για να μικρύνουν τη μεγάλη στιγμή που προσεχτικά είχε σχεδιάσει ο Θεοδωράκης. Δεν τα κατάφεραν, προς Θεού, είναι τέτοιο το εκτόπισμα του οικουμενικού Μίκη που δεν μπορεί καν να τασαλακωθεί μια προσεκτικά οργανωμένη τελετή, επειδή ορισμένοι αποφάσισαν να παραστήσουν τους σύγχρονους αγανακτισμένους. Βαυκαλίζονται, στο μυαλό τους καμώνονται ότι είναι κάτι σαν τη γενιά του 1-1-4 και τους Λαμπράκηδες ή όσους έκαναν την κηδεία του Γέρου της Δημοκρατίας συλλαλητήριο για να φύγει η Χούντα. Μπορεί, ακόμα-ακόμα, στο μυαλό τους να είναι νοερά στην κηδεία του Παλαμά και να φωνάζουν για να φύγει η ξένη κατοχή. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, βεβαίως, πέρα από ορισμένες κραυγές, μια φασαρία στα social media και μια συζήτηση για την ομπρέλα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσοι αποφάσισαν να πάνε χθες στη Μητρόπολη για να στήσουν ένα κακόγουστο σόου, δεν κατάλαβαν τίποτε από τον Θεοδωράκη. Παριστάνουν τους εξευγενισμένους, τους ευαίσθητους, τους μαγεμένους από το μεγαλείο του μουσουργού. Τίποτα δεν είναι από όλα αυτά. Στην καλύτερη περίπτωση είναι άγριοι και μικροί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA