Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Απόλυση και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όσους τα εγκρίνουν και σε όσους τα λαμβάνουν

«Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Πλεύρης για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού (Πηγή: Eurokinissi)
Πιστοποιητικό εμβολιασμού (Πηγή: Eurokinissi)

Με απόλυση και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι εκδίδουν ή λαμβάνουν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, τόνισε o νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές έως πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Πλεύρης στο ΜEGA. Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν λίγες περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Κάνουμε ελέγχους όπου αναφέρονται ύποπτα περιστατικά. Δημιουργούσαμε ένα πλαίσιο να μην είναι ελκυστικό» υπογράμμισε, λέγοντας ότι όταν κάποιος δρα όπως η υπάλληλος στον Παλαμά της Καρδίτσας, «μας μπαίνουν και υποψίες ότι υπάρχει και άλλο κίνητρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εννοώντας τη χρηματική αμοιβή. «Η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, αν κριθεί ότι έχει κάνει αυτή την πράξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι οι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί δεν θα επιτρέπεται να εμβολιάζουν κόσμο ενώ υποστήριξε ότι όσοι βγαίνουν σε αναστολή δεν χάνουν τη δουλειά τους.

Πλεύρης: Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απέδωσε

«Περίπου 5.350 υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή. Αντιστοιχεί στο 5% του ΕΣΥ. Το μέτρο της υποχρεώτικοτητας απέδωσε. Προφανώς υπάρχει και ένα τμήμα κόσμου που δεν θα εμβολιαστεί. Λόγω αναστολών, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα σε γιατρούς και νοσηλευτές, πολύ μικρότερο από αυτό που φανταζόμασταν. Προσπαθούμε με μετακινήσεις, να δούμε τα κενά, να τα καλύψουμε για τρεις μήνες τα κενά. Προφανώς, θα δημιουργηθούν αρρυθμίες όταν φεύγουν 5.300 άτομα, τις καλύπτουμε με προσλήψεις και μετακινήσεις» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. Επιπλέον, τόνισε ότι απέδωσε το μέτρο «δεύτερης ευκαιρίας» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: «Εμβολιάστηκαν 1, 2, 3 Σεπτεμβρίου αρκετοί υγειονομικοί. Πίστευαν ότι η πολιτεία θα κάνει πίσω».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σέβεται όλους τους υγειονομικούς, ακόμα και αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, γιατί έδωσαν έναν σκληρό αγώνα δύο χρόνια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού. «Όμως, δεν σέβομαι αυτόν που με παράνομη πράξη προσπαθεί να δείξει ότι είναι εμβολιασμένος και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Πιστοποιητικό εμβολιασμού #απόλυση #πρόστιμα #υγειονομικοί #υποχρεωτικός εμβολιασμός #Θάνος Πλεύρης