Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος Πρόεδρος και οι υπουργοί του μέρα με τη μέρα ανεβάζουν τους τόνους δείχνοντας πως το φθινόπωρο μόνο ανέφελο δεν θα είναι. Χθες ήταν σειρά του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να ανοίξει την ατζέντα όλων των τουρκικών διεκδικήσεων που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Στο παραλήρημά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Αθήνα ότι θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη και ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και οι γκιουλενιστές, ενώ άνοιξε ολόκληρη την βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων.

«Με την Ελλάδα έχουμε προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, το FIR, η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Η Ελλάδα με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, επιθυμεί να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι κενά όνειρα, να το ξέρουν αυτό», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Στην προκλητική ρητορική εμμένει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη για την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Η επίθεση στην Αθήνα ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια της Αγκυρας να στοχοποιήσει την Ελλάδα και να την παρουσιάσει ως παράγοντα αποσταθεροποίησης τη στιγμή που επιδιώκει να επαναφέρει τη σχέση της με μια σειρά αραβικών χωρών, όπως την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που όλο το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει την διπλωματική τους συνεργασία με την Αθήνα.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μπει στο γαϊτανάκι αντεγκλήσεων με την Αγκυρα και όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στο Reader.gr η Αθήνα έχει εκφράσει τις θέσεις της που είναι γνωστές σε όλα τα φόρα. Μάλιστα η Ελλάδα έχει στείλει και σχετική επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων εθνών που εξηγεί λεπτομερώς τη θέση της Αθήνας σε όλα τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα, ενώ οι ελληνικές θέσεις έχουν κατ’ επανάληψη εξηγηθεί στην τουρκική πλευρά.

Από εκεί και πέρα η Αθήνα συνεχίζει τη στρατηγική της ενεργούς διπλωματίας και μετά τις επαφές σε Βόρεια Αφρική και Ανατολική Ευρώπη ο Νίκος Δένδιας ετοιμάζει το ταξίδι του για τις Ηνωμένες Πολιτείες με το ραντεβού του να έχει κλείσει για τις 14 Οκτωβρίου με τον Αντονι Μπλίνκεν που θα συζητηθούν θέματα ασφαλείας, στρατιωτικής συνεργασίας και αναμένεται να υπογραφεί η ανανέωση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας των δυο χωρών που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τη μόνιμη αμερικανική παρουσία στις βάσεις της Σούδα, στο Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, και Σκύρο.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προχωρά στην αγορά 44 νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. Η σύμβαση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των όπλων αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι οι νέες τορπίλες θα είναι διαθέσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA