Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρμοδιότητες από τρία υπουργεία μεταφέρονται στο νεοσυσταθέν υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά της. Μετά την ορκωμοσία του υπουργού πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Πτεράρχου ε.α Ευάγγελου Τουρνά και την τελετή παράδοσης παραλαβής η νέα επιτελική δομή θα αναλάβει ολόκληρο το θεσμικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, με προεδρικό διάταγμα μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, οι ακόλουθες υπηρεσίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

  1. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 
  2. το Πυροσβεστικό Σώμα, και 
  3. το σύνολο των κρίσιμων επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της πολιτικής προστασίας. 

Επιπρόσθετα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μεταφέρονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι ακόλουθες αρμοδιότητες: 

  • η εισήγηση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για βελτίωση της υφιστάμενης ανθεκτικότητας και ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας στην προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή. Έλεγχος και παρακολούθηση των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Υποστήριξη έργου και δράσεων του Εθνικού Συμβουλίου για τη Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, αρμοδιότητες, που ανήκαν στο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, 
  • η παρακολούθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών ως προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, η παρακολούθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, υδάτων, προστασίας δασών, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο συντονισμός της διαμόρφωσης των εθνικών θέσεων καθώς και η παρακολούθηση των πολιτικών αυτών σε διεθνείς οργανισμούς και η μέριμνα εκπλήρωσης όλων των σχετικών υποχρεώσεων της χώρας συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης σχεδίων νόμων για την κύρωση Διεθνών Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων.  

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπηρετούν στις υπηρεσίες των οποίων αρμοδιότητες μεταφέρονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποστηρίζουν παράλληλα την άσκηση των μεταφερόμενων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμοδιοτήτων μέχρι τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών του υπουργείου και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022. 

Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, οι υπάλληλοι του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αποσπώνται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για χρονικό διάστημα, που δεν υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2022. 

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μεταφέρεται από το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών και η εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.). 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA