Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης για υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Δημιουργούμε υποδομή πρότυπο για την Ευρώπη

Πρόληψη και προετοιμασία, το δόγμα για το νεοσύστατο Υπουργείο συμφώνησε ο Πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία - Στυλιανίδης: Λίγα λόγια πολλές πράξεις στο πεδίο - Τουρνάς: Είναι πανεθνικό προσκλητήριο από το οποίο δεν περισσεύει κανείς

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Έμφαση στην πρόληψη και την προετοιμασία με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, συμφωνήθηκε στην πρώτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μεγάρο Μαξίμου, με τον Υπουργό και Υφυπουργό του νεοσύστατου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αμέσως μετά την ορκωμοσία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις επιχειρησιακές ικανότητες του Χρήστου Στυλιανίδη και του Ευάγγελου Τουρνά, μιλώντας για ένα εξαιρετικά συμπληρωματικό δίδυμο και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μια υποδομή πρότυπο στην Ευρώπη. Επισήμανε, δε, και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αιγίς ύψους 1,7 δις ευρώ, το οποίο έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

«Πρόληψη και προετοιμασία. Είναι συχνά οι δύο λέξεις που χρησιμοποιεί ο κ. υπουργός. Αυτές πρέπει να βάλουμε με μεγαλύτερη συστηματικότητα στο λεξιλόγιό μας. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία και όλα τα στελέχη, όπως και τον Γενικό Γραμματέα, που έδωσαν έναν δύσκολο αγώνα σε πολλά μέτωπα, ότι δημιουργούμε μια υποδομή που θα γίνει πρότυπο στην Ευρώπη και η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, ώστε τα ζητήματα αυτά να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει και στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε, δε, τον απερχόμενο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος εκτίμησε ότι θα συμβάλλει από τη νέα του θέση, στην αναγκαία ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την Πολιτική Προστασία.

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε νομίζω αναλυτικά γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ανεξάρτητου υπουργείου γι’ αυτά τα δύο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ χρόνο ακόμα. Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων όμως της κλιματικής κρίσης, είτε συζητάμε για πυρκαγιές είτε πλημμύρες κι άλλα ακραία φαινόμενα τον πρώτο λόγο θα έχει πια το νεοσύστατο υπουργείο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξήρε την πορεία και το έργο του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη ως ευρωπαίου επιτρόπου για την ανθρωπιστική κρίση και τη διαχείριση κρίσεων, αλλά και την εμπειρία του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά.

Στυλιανίδης: Λίγα λόγια πολλές πράξεις

Ως «κάλεσμα του ελληνισμού» και μία πρόκληση υπέρ των συμφερόντων του λαού, στην οποία ήταν αδύνατον να πει όχι, εξέλαβε την υπουργοποίησή του ο Χρήστος Στυλιανίδης. Δεσμεύτηκε στον Πρωθυπουργό να μιλάει με πράξεις και δήλωσε ότι δεν φοβάται τα «νακροπέδια».

«Μας συνδέει μακρά προσωπική φιλία και μόλις μου τηλεφωνήσατε και μου ζητήσατε αυτή την τιμητική πρόταση, ένιωσα ότι ήταν κάλεσμα του ελληνισμού. Είναι πρόκληση. Ξέρουμε ότι η δουλειά είναι δύσκολη. Ένας φίλος μου είπε - όπου έχει ναρκοπέδιο μπαίνεις μέσα. Από τη στιγμή που θα εξυπηρετηθούν τα ευρύτερα συμφέροντα των πολιτών δεν θα μπορούσα να πω όχι . Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Σε αυτό το πεδίο χρειάζονται πράξεις. Κι εμείς θα μιλάμε λίγο και θα προσπαθούμε να κάνουμε πολλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Τουρνάς: Στόχος μας η αποτελεσματικότητα

Για βαριά ευθύνη την οποία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να φανεί αντάξιος, έκανε λόγο ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, χαρακτηρίζοντας το έργο που αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο «πανεθνικό προσκλητήριο» στο οποίο ο ίδιος συστρατεύτηκε, καθώς «δεν περισσεύει κανείς».

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα. Και χθες αν γίνεται, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή στα θέματα πρόληψης προετοιμασίας εκπαίδευσης. Για να είμαστε αποτελεσματικοί και στο τέλος της ημέρας να που πήγαμε καλά, πάμε παρακάτω. Έχει γίνει δουλειά. Να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος και σας υπόσχομαι να ξεκινήσω άμεσα για να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τουρνάς.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Πολιτική Προστασία #Κυριάκος Μητσοτάκης #Χρήστος Στυλιανίδης

Best of Internet