Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι μια προεκλογική ομιλία. Όμως, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία…έβρεχε παροχές, δεν ήταν προεκλογική, αλλά αντίθετα μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι η καλή πορεία της οικονομίας έχει μέρισμα ανάπτυξης για όλους. Με άλλα λόγια, αν τα πράγματα πάνε καλά μακροοικονομικά, τότε όλοι έχουν λαμβάνειν.

Διαβάστε ακόμη: Εκπλήξεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: 1.200 ευρώ μπόνους στους νέους, μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, κινητή και κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα

Ομολογουμένως ήταν και μια πολιτική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να ανακτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων, βάζοντας την ατζέντα σε ένα θέμα που, για άλλες κυβερνήσεις δεν ήταν προνομιακό, αυτό της οικονομίας. Φαίνεται, όμως, ότι για τον πρωθυπουργό η οικονομία είναι…πεδίο άνεσης και ο ίδιος επέλεξε να ποντάρει σε ένα πακέτο που υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ αθροιστικά, προκειμένου να επαναφέρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο γι’ αυτόν μείζον ζήτημα. «Πλουσιότερη Ελλάδα, σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει η ανάπτυξη για όλους που υπηρετώ με συνέπεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέπτυξε το σχέδιο του.

Ένα σχέδιο που είχε ειδική ενότητα για τους νέους, με επέκταση του Freedom Pass για τους 15-17 ετών, με ένα πακέτο internet που θα φτάνει τα 50 giga για ένα διάστημα κάποιων μηνών, αλλά και για την πολιτική του πρώτου ενσήμου, δηλαδή την επιδότηση της πρώτης πρόσληψης με ένα ποσό 1.200 ευρώ, 600 για τον εργοδότη και 600 για τον εργαζόμενο για τους πρώτους εξι μήνες. Τους νέους αφορά ιδιαίτερα και η κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και data για νέους και η μείωση αυτής για τους υπόλοιπους πολίτες. Παράλληλα, δρομολογείται η ψηφιακή κάρτα νέων, ενώ στις εκπλήξεις προσμετράται ο μηδενισμός του φόρου μεταβίβασης ακινήτων που δεν ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη στο 5,9% αντί για 3,6% δημιουργεί επιπλέον περιθώριο για παροχές σε όλους τους πολίτες. Έτσι, δρομολογείται το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και η περαιτέρω μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, ο φόρος για τις επιχειρήσεις πάει στο 22% για το 2021, ενώ ως τον Ιούνιο του 2022 παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ στα εισιτήρια, στις μεταφορές, στον καφέ, στον τουρισμό, στους κινηματογράφους και επεκτείνεται και σε δύο ακόμα κατηγορίες, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Δρομολογείται, δε, και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά ένα ποσό που θα εξειδικευτεί τις επόμενες εβδομάδες. «Μπορώ να σας πω σήμερα ότι τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ το 2022 από το 2021. Και ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακα του, όπως είχαμε πει προεκλογικά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, προανήγγειλε και ειδικές ρυθμίσεις για την απορρόφηση του κόστους αυξήσεων της ΔΕΗ. Η Ελλάδα συγκροτεί Ταμείο Μετάβασης, όπου σε πρώτη φάση θα χρεωθούν 150 εκ. ευρώ ως το τέλος του 2021. «Η κρατική επιχορήγηση, σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ θα απομειώσουν ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανήγγειλε, δε, και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που θα αρχίσει να καταβάλλεται από Δεκέμβριο κατά 20% αυξημένο.

Τέλος, για τους ευάλωτους η πολιτεία αποφάσισε να παρέχει έκτακτη στήριξη. Σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα πιστωθεί το διπλάσιο από αυτό που θα λάμβαναν τον Δεκέμβριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA