Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν κανείς πιστέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή μέσα στο 2022 ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει να σταθμίζει τις όποιες επιλογές του. Ο ίδιος, όμως, περιέγραψε από τη ΔΕΘ ένα μονοπάτι διετίας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια δεκαετή πορεία, όπως ο ίδιος είπε, προσβλέποντας προφανώς σε μια συνθήκη πολιτικής κυριαρχίας. Καίτοι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να καταστήσει αρκετά πράγματα πολύ σαφή, με δεδομένο ότι το μεγάλο πακέτο της ΔΕΘ -εμβέλειας περί τα 3,5 δις- ήγειρε σε κάποιους προεκλογικές σχέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το εκλογικό δίλημμα, με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι οι πολίτες.

«Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνηση, παρά μόνο αν κανείς τις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας σε άλλο σημείο πως, εφόσον η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, τότε δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές με το ίδιο στρατηγικό πρόταγμα: αυτοδυναμία. «Και διπλές να είναι οι κάλπες, εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά το προηγούμενο διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός και έσπευσε να αποδομήσει την εναλλακτική επιλογή, βάζοντας στο ίδιο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη υπό την ομπρέλα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», θυμίζοντας σε αρκετούς τι έγινε το 2015 και…ερεθίζοντας τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης για τίποτα, μετά από όσα έγιναν με την περίπτωση Αποστολάκη, καρφώνοντας επί της ουσίας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο. Ακόμα, απέδωσε στον κ. Τσίπρα και τις επιθέσεις που δέχονται ο ίδιος, η σύζυγος και η κόρη του και φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως…ινστρούχτορα του «οχετού» του διαδικτύου.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν πορεύεται μόνο με διλήμματα και καρφιά για τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θεωρεί ότι η οικονομία είναι το δυνατό του χαρτί, εξ ου και θα επιμείνει στη στρατηγική του «μερίσματος ανάπτυξης». Όποτε, δηλαδή, η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, τότε ένα μέρισμα αυτής της καλής πορείας να επιστρέφει στους πολίτες με μόνιμο τρόπο. Με μειώσεις φόρων και εισφορών και κινήσεις ελάφρυνσης του βάρους και διευκόλυνσης της καθημερινότητας. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ξέρει καλά ότι οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται στην οικονομία, επί της ουσίας, εξ ου και επιδιώκει η ανάπτυξη να μην μείνει μόνο στα νούμερα του προϋπολογισμού, αλλά να μεταφραστεί σε μετρήσιμο όφελος στις τσέπες της μεσαίας τάξης και των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ, παράλληλα, θα διευκολύνεται και το πλαίσιο για το επιχειρείν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA