Μενού
  • Α-
  • Α+

Για μια παρέλαση ξένων ηγετών στην Αθήνα ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα υποδεχθεί αύριο, Παρασκευή, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 7 ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου για τη Σύνοδο των χωρών MED 9.  Η MED-9 (από MED-7) φέρνει στην Αθήνα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια περίοδο αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr, η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα αναζήτησε τις προηγούμενες μέρες και ένα δώρο ιδιαίτερου συμβολισμού για να φέρει μαζί του ο κ. Μακρόν.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέ Πλένκοβιτς της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ η Πορτογαλία μάλλον θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς ο Αντόνιο Κόστα έχει τοπικές εκλογές και μάλλον δεν θα δώσει το παρών. 

Οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προσερχόμενοι στη Σύνοδο το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Συνόδου. Αργότερα, περί τις 19:30, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ έπεται δείπνο και πάλι στο Ίδρυμα Νιάρχος. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει το μεσημέρι της Παρασκευής, πριν την έναρξη της Ευρωμεσογειακής και ξεχωριστό τετ-α-τετ στην Αθήνα με τον Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.  Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσει τον Κροάτη πρωθυπουργό κ. Πλένκοβιτς στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής, με τον οποίο και διατηρεί στενή προσωπική σχέση.

Στο τραπέζι τετ-α-τετ με Μακρόν

Μένει να φανεί, αν οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα έχουν κάποια σύντομη κατ’ ίδιαν συνομιλία την Παρασκευή στο Νιάρχος, αν και θα είναι ήδη αρκετή ώρα μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τι πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Reader, είναι οι δύο άνδρες να έχουν κάποια επαφή στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στις 27 του μήνα στο Παρίσι, προκειμένου να είναι παρών μαζί με τον κ. Μακρόν στα εγκαίνια μιας ειδικής έκθεσης στο Λούβρο για τη Γέννησε της Σύγχρονης Ελλάδας και ειδικά για την περίοδο 1675-1919, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Δεν είναι σαφές, αν θα είναι κάποιο γεύμα ή μια διμερής συνάντηση με άλλη μορφή, θεωρείται, όμως, άκρως πιθανό να υπάρξει τετ-α-τετ, όπως έπεσε στο τραπέζι στη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μασσαλία, προ ημερών, για τη Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA