Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μπογδάνος: Την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για να κινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, μιλώντας για «αδιανόητη πράξη» σκοταδισμού

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Πηγη: Eurokinisi)
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Πηγη: Eurokinisi)

Την παραπομπή του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την κίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την επιβολή κυρώσεων βάσει του κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την ανάρτηση του γαλάζιου βουλευτή - με την οποία αναπαρήγαγε λίστα μικρών παιδιών από νηπιαγωγείο της Αθήνας - «αδιανόητη πράξη» που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές.

Διαβάστε ακόμη: Γεωργιάδης για Μπογδάνο: «Σιγά μην τον σταυρώσουμε κιόλας»

Η επιστολή έρχεται παρά τη συγγνώμη του κ. Μπογδάνου και το σημερινό άδειασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, τα οποία φαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν. Χθες άλλωστε η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει τη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον βουλευτή της ΝΔ για αναπαραγωγή ρατσιστικού μίσους, προσιδιάζοντας μάλιστα εμμέσως τη στάση του με τις συμπεριφορές αμαύρωσης των αρχών του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν και καλώντας τον Πρόεδρο της Βουλής να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς τoν Αξιότιμo Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Κύριε Πρόεδρε,

Σε δημοσίευμα του διαδικτυακού ιστότοπου meaculpa.gr αναρτήθηκε είδηση υπό τον τίτλο: «Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» στην οποία δημοσιοποιούνταν τα ονόματα των μαθητών και δασκάλας νηπιαγωγείου της Αθήνας. Η δημόσια παράθεση των προσωπικών στοιχείων μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ηλικιακά ομάδας – όπως, άλλωστε, προκύπτει και από τον δηλωτικό τίτλο του δημοσιεύματος – συνιστά σαφή εκδήλωση ρατσιστικού μίσους και στοχοποίησης νηπίων τα οποία δεν είναι ελληνικής καταγωγής.
Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα έκανε και αναφορά σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Προβληματίζει ιδιαίτερα μάλιστα το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας παραμένουν εξαφανισμένοι από την πόλη και μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα», εννοώντας ότι μόνο ο εν λόγω βουλευτής «προάγει» τέτοιου είδους ρατσιστικές πολιτικές.
Επιπρόσθετα, ο διαδικτυακός ιστότοπος ανήκε μέχρι πρόσφατα στον βουλευτή κ. Κ. Μπόγδανο, ενώ πλέον φαίνεται να έχει περιέλθει στην σύζυγό του. Πέραν αυτού και ο ίδιος εξακολουθεί να έχει ραδιοφωνική εκπομπή με τον ίδιο τίτλο meaculpa.gr.
Στα κοινωνικά δίκτυα που ο ίδιος διατηρεί, ανήρτησε το επίμαχο άρθρο ενώ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσπευδε είτε να υπεραμυνθεί περί της ύπαρξης ή μη του δημοσιεύματος, είτε ακόμη και να απειλεί δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική.
Τελικά, μετά την γενικευμένη κατακραυγή που προκλήθηκε, το δημοσίευμα «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα meaculpa.gr. Ωστόσο, είχε ήδη διαδοθεί προκαλώντας έντονη κοινωνική κατακραυγή και εκπέμποντας μηνύματα που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές και νοοτροπίες.

Κύριε Πρόεδρε,
με νωπές τις μνήμες από την εποχή που το κόμμα της Χρυσής Αυγής αμαύρωνε με τη στάση του τις αρχές του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας και με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου (αρ.2): «Οι Βουλευτές οφείλουν: α) Να τηρούν πιστά τον Κανονισµό της Βουλής και να διαφυλάσσουν την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. β) Να ασκούν τα καθήκοντά τους µε αµεροληψία, ανιδιοτέλεια, αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό. γ) Να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, της προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και της εχεµύθειας, όπου αυτή απαιτείται από το Σύνταγµα ή νόµο ή τον Κανονισµό της Βουλής. ε) Να συμβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων µίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισµού τους».

Επειδή, είναι πρόδηλο ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές πλήττουν καίρια το κύρος της κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων.
Επειδή, τέτοιου είδους συμπεριφορές συνιστούν κατάφωρη εκδήλωση ρατσιστικού μίσους κατά προσώπων, μάλιστα ανηλίκων και υπονομεύουν το κράτος Δικαίου, αλλά και την ίδια την Δημοκρατία.

Επειδή, είναι αναγκαία η διαφύλαξη και προστασία κάθε άρθρου του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής , των νόμων και των διεθνών συνθηκών κ.ά. ιδίως από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επειδή, η προστασία των ανήλικων νηπίων – ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας – είναι χρέος της Πολιτείας.

Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλώ όπως κινήσετε όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσον αφορά στον βουλευτή κύριο Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Γεροβασίλη Όλγα

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Φίλης Νίκος»

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κωνσταντίνος Μπογδάνος #ΣΥΡΙΖΑ