ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/09/2021 21:33

Μακρόν από EUMED 9: Να ενισχύσει την κυριαρχία της η Ευρώπη για να αποφύγει τις απειλές

«Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της κοινής προσπάθειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας για να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές που αφορούν στη γειτονιά μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της EUMED 9

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μακρόν από EUMED 9: Να ενισχύσει την κυριαρχία της η Ευρώπη για να αποφύγει τις απειλές
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Με μια έμμεση αναφορά στη συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν από την Αθήνα οι ηγέτες των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMED 9), τόνισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες που κάνουν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, προκειμένου η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της.

«Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της κοινής προσπάθειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας για να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές που αφορούν στη γειτονιά μας και να δημιουργούμε συμμαχίες, ώστε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη διαπολιτική πρόκληση, τα όσα γίνονται στη Λιβύη και συμφώνησαν να διεξαχθεί νέα σύνοδος τον Νοέμβριο για τη Λιβύη. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες το καλοκαίρι, και κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, επισήμανε πως «επιδείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός». Διαμήνυσε μάλιστα πως αν χρειαστεί, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα πάλι στο μέλλον, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχυθεί το RescueEU «για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας».

Αναφερόμενος στη συζήτηση των ηγετών των κρατών - μελών του Νότου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα πάρα πολύ απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ EUMED
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ