ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/09/2021 09:26

EUMED9 – Εντονη αντίδραση από Τουρκία: «Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο, τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης»

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή διακήρυξη των χωρών της Μεσογείου EUMED 9

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
EUMED9 – Εντονη αντίδραση από Τουρκία: «Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο, τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης»
(Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Τουρκία με αφορμή διακήρυξη των χωρών της Μεσογείου EUMED9 που υπεγράφη την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Με ανακοίνωσή της η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο για διακήρυξη της EUMED9 που είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα και μεροληπτική ενώ καλεί μάλιστα όσες χώρες την υπέγραψαν να την εγκαταλείψουν, υποστηρίζοντας πως ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα με πρόσχημα την αλληλεγγύη.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αυτή είναι η διακήρυξη των Αθηνών

Οι ηγέτες των 9 στη Σύνοδο EUMED 9 για το κλίμα καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι 9 λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών. Υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση των παράνομων εισόδων, ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν κάνουν σαφή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και στην ανάγκη η Ε.Ε. να κάνει ένα βήμα μπροστά στην ικανότητά της να δρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Υπογραμμίζεται μάλιστα η ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας για την ασφάλεια και την άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμών της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ EUMED
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ