Μενού
  • Α-
  • Α+

Το περιστατικό με την παρενόχληση του γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού πλοίου Nautical Geo και η έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς αποτυπώνει την δύσκολη συγκυρία στα ελληνοτουρκικά που παρά την διατυπωμένη έκφραση αποκλιμάκωσης, αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη. Αναλυτές των ελληνοτουρκικών υποστηρίζουν πως η αναδίπλωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η προσπάθειά της να επαναπροσεγγίζει περιφερειακές δυνάμεις όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγκάζει την Τουρκία να διατηρεί έναν πόλο όπου εκφράζει διαρκώς την επιθετικότητά της κι αυτός δεν είναι άλλος από το δίπολο Αθήνας και Λευκωσίας.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τον εκνευρισμό που προκαλεί στην Άγκυρα το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας αλλά και οι διπλωματικές της κινήσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους (ΗΠΑ, Ευρώπη) στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία) αλλά και τα σχήματα συνεργασίας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Τουρκία έχει επιλέξει να στηρίξει πάση θυσία το τουρκολιβυκό σύμφωνο κι αυτό βρίσκει απτή εφαρμογή στην παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med. Το σκάφος εμποδίζεται από πολεμικά πλοία κάθε φορά που βρίσκεται περαν των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 ναυτικά μίλια) σε μια προσπάθεια ακύρωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της περιοχής. Στην ουσία η Άγκυρα θεωρεί πως μέσω του Τουρκολιβυκού Συμφώνου η Τουρκική υφαλοκρηπίδα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ελληνικής και της Κυπριακής και μέσω των πολεμικών της πλοίων και των Navtex που εκδίδει, επιχειρεί να επιβάλλει τη δική της άποψη. 

Δυσαρέσκεια Ερντογάν για τα μηνύματα του EUMED9

Στην Άγκυρα ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος για όσα είπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. «Στη συνάντηση των 9 χωρών, έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας απάντησε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι σε αυτά που είπαν και πόσο θα αντισταθούν. Η Τουρκία δεν είναι πορτιέρης κανενός. Πρέπει να δούμε από τους απέναντί μας έντιμα βήματα. Αν δεν τα δούμε, θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για πιθανή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την Αθήνα πάντως να διευκρινίζει πως δεν έχει έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ούτε το Μαξίμου έχει δεχθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά. Άλλωστε η ημερομηνία άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπίπτει με την ημερομηνία αποχώρησης του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της ΔΕΘ είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν προβλέπεται τέτοια συνάντηση. 

Αντιθετα στη Νέα Υόρκη θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ και οι τρεις τους πρόκειται να παρακαθήσουν σε γεύμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στασιμότητα επικρατεί και στο θέμα των διερευνητικών επαφών, αφού η Άγκυρα που αναμένεται να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο συνάντησης των δυο πλευρών, δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει ημερομηνίες με την Αθήνα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA