Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αλήθεια είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τον τρόπο να βάζει…φωτιά στα τόπια αρκετές φορές, ιδίως όταν αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά. Έτσι και τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτή μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει προγραμματιστεί.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ομολογουμένως, έχουν κουραστεί να απαντούν για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, η οποία ούτε έχει ζητηθεί, ούτε έχει προγραμματιστεί. Αρμόδια πηγή εξηγούσε ότι προ αρκετών ημερών έγινε μια υπηρεσιακή επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, για να ανιχνευθεί το αν υπάρχει κοινό έδαφος για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. Όμως, από νωρίς ήταν σαφές ότι, την ημέρα και ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έφτανε, ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρούσε. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ζητήθηκε κάτι από την τουρκική μεριά, ούτε η Ελλάδα ζήτησε κάτι συγκεκριμένο.

Ασφυκτικό πρόγραμμα

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Readerο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στη Νέα Υόρκη με πτήση της εταιρίας United γύρω στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Ταγίπ Ερντογάν, με βάση το επίσημο πρόγραμμά του, αναχωρεί μετά τις 18:00 με το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο JFK. Θα έλεγε κανείς ότι θεωρητικά υπάρχει μια μικρή χρονική σύμπτωση. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι απλό: ο κ. Μητσοτάκης προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Newark και χρειάζεται περί τη μια ώρα, για να είναι στο ξενοδοχείο του στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης. Και, επίσης, στις 19:45 έχει προγραμματισμένο δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και τη συμμετοχή Ευρωπαίων πρωθυπουργών, όπως ο Αυστριακός κ. Κουρτς, ο Βέλγος κ. Ντε Κροο και ο Ιρλανδός κ. Μάρτιν, αλλά και ηγέτες αφρικανικών χωρών. Όσο για το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει το πρόγραμμα του από τις 08:00 το πρωί με συνέντευξη σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ εκείνη την ημέρα θα έχει και επαφές με επενδυτές, αλλά και με την ομογένεια.

Όπως είναι σαφές, για να δει τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να περιμένει ή αργά το βράδυ της Τετάρτης ή να παρατείνει την παραμονή του και να μείνει την Πέμπτη. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για πολλούς λόγους, τόσο από άποψης πρωτοκόλλων ασφαλείας όσο και λόγω covid, καθώς οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει μικρές αποστολές, λίγες διμερείς συναντήσεις και περιορισμένη κινητικότητα. Πάντως, από χθες το βράδυ η τουρκική πλευρά διαρρέει περί συνάνησης των δύο ανδρών την Πέμπτη, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα.

«Αν ήταν να δει τον Ερντογάν, δεν θα το κρύβαμε», λέει αρμόδια ελληνική πηγή. Με δεδομένο, πάντως, ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει «φιξαριστεί», αν οι Τούρκοι δεν ζητήσουν συνάντηση και δεν καταστήσουν εαυτούς διαθέσιμους, συνάντηση δεν θα υπάρξει σε αυτή τη φάση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA