Μενού
  • Α-
  • Α+

Την επιτάχυνση αντιπλημμυρικών έργων και μελετών σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές των περασμένων μηνών στις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, υπερασπίστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής yπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «λύνονται τα χέρια της αυτοδιοίκησης» με στόχο τη θωράκιση των πληγεισών περιοχών. Με τα μέτρα, που προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή,  οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο και συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η θωράκιση των εν λόγω περιοχών με έργα ελαχιστοποίησης της πλημμυρικής διακινδύνευσης απαιτεί άμεσες ενέργειες όπως οι αναγκαίες μελέτες και κατάλληλα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να προλάβουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Αυτό επιβάλλει, όπως είπε, την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που θα διενεργήσουν οι περιφέρειες σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό όπως εξήγησε, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, γίνεται σύντμηση των διαδικαστικών προθεσμιών, ώστε να διευκολυνθούν  οι αναθέτουσες αρχές να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο Περιφερειάρχης μπορεί να προχωράει σε απευθείας ανάθεση αντιπλημμυρικών έργων έως το ποσό των 5.225.000 ευρώ,  χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση ή απόφαση συλλογικού οργάνου. Η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρώνεται πλέον στο μισό χρόνο δηλαδή εντός 45 ημερών από την ημερομηνία έναρξής της, ενώ εντός 20 ημερών από τη διαβίβαση του φακέλου ολοκληρώνεται ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς εντάσσονται οι περιπτώσεις στην έννοια της ανωτέρας βίας.

«Μιλάμε για τέσσερις συγκεκριμένες εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω των φετινών πυρκαγιών. Συγκεκριμένες Περιφέρειες θα συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δεν θα γίνει τίποτα άλλο από αυτό που θα περιγράφεται μέσα στις προγραμματικές συμβάσεις», εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τις απευθείας αναθέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι με πλήρη σεβασμό στο ενωσιακό δίκαιο, στόχος της ρύθμισης είναι η παροχή της ευελιξίας και των απαραίτητων εργαλείων για την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων, ώστε «να μην πνιγεί ο κόσμος, να μην καταστραφούν περιουσίες». Πρόσθεσε, δε, ότι: «Λύνουμε τα χέρια της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να περάσουν έξι, οκτώ, ίσως και δέκα μήνες για να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά, χωρίς να έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η κοινωνία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA