Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποφυγή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν το κεντρικό θέμα στην κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε η Αυστρία με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και κρατών της ευρύτερης περιοχής, παρουσία και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης κι Αναστασιάδης ματαίωσαν τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε στην παρέμβαση του  ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση. 

Πρόσθεσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών που απειλούνται άμεσα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, ορισμένες από τις οποίες ήταν παρούσες στη συνάντηση, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη μαζικών μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.

Την κλειστή συνάντηση διοργάνωσε η Αυστρία με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αυστριακού Καγκελαρίου, των ΥΠΕΞ Αυστρίας, Δανίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Κατάρ, Γεωργίας, Καζακστάν και Τατζικιστάν, του  Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA