ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/09/2021 08:51

Θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου μετά την απολογητική δήλωση του Αρχιεπισκόπου

Η προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν το στοιχείο που εκνεύρισε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ευρύτερα. Ανώτερη κυβερνητική πηγή κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη έδωσε το μήνυμα ότι υπήρχε έντονη δυσφορία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αλλά, πλέον το θέμα θεωρείται λήξαν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου μετά την απολογητική δήλωση του Αρχιεπισκόπου
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Υστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, για την παρουσία του σε τελετή στο πλάι των Ερντογάν, Τατάρ η ελληνική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και θα γίνει τελικά συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Από κυβερνητικές πηγές διαρρέεται πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δει τελικά τον Ελπιδοφόρο για να εκτονωθεί η κατάσταση. Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες μπορεί να είναι και ιδιωτική. Το επιβεβαίωσε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Τι είχε προηγηθεί

Πριν από μερικές μέρες, όταν το Μέγαρο Μαξίμου «ξυπνούσε» και αντίκριζε την εικόνα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πολλοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναρωτήθηκαν, αν θα ήταν καλή ιδέα μια συνάντηση των δύο, όπως είχε προγραμματιστεί πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τότε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και υπήρξε μια αμοιβαία κατανόηση ότι η εικόνα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δεν θα μπορούσε να επιβραβευθεί. Πράγματι, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος δεν έχει και περί πολλού τον Αρχιεπίσκοπο, έσπευσε να ακυρώσει τη συνάντηση που είχαν προγραμματίσει οι δύο τους την Τετάρτη. Και όχι απλά την ακύρωσε, αλλά την Πέμπτη είδε και τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ελπιδοφόρος και ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο πρωθυπουργός, όμως, απέφυγε να αδειάσει ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, με τον οποίο ο ίδιος διατηρεί προσωπική και οικογενειακή σχέση, όντας παρών και στην ορκωμοσία του. Έτσι, μπορεί στον κ. Ελπιδοφόρο να διαμηνύθηκε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όμως θα γινόταν κανονικά η ξενάγηση του πρωθυπουργού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, ο οποίος ανεγέρθη ξανά μετά από πολλά χρόνια και μεγάλη κατασπατάληση χρημάτων.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Ελπιδοφόρο, ο οποίος, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία του, μέσω συνεργατών του επέτρεψε διαρροές για «εθνικιστικούς κύκλους» που τον επιβουλεύονται, αλλά και άφησε να εννοηθεί ότι δεν γνώριζε την παρουσία του κ. Τατάρ στην εκδήλωση. Κάτι που δεν νοείται καν, με δεδομένα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τη γνώση των αρμοδίων ακόμα και για τις θέσεις των επισήμων προσκεκλημένων.

Η προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν το στοιχείο που εκνεύρισε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ευρύτερα, ωστόσο, μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κ. Ελπιδοφόρο το θέμα θεωρείται λήξαν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΗΠΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ